ING trekt boetekleed opnieuw aan om witwassen

Print
ING trekt boetekleed opnieuw aan om witwassen

Afbeelding: ANP

ING heeft opnieuw het boetekleed aangetrokken vanwege de witwasschikking die de bank met het Openbaar Ministerie (OM) trof.

Risicodirecteur Steven van Rijswijk deed dat in een hoorzitting in de Tweede Kamer. Volgens hem neemt de bank stappen om alle medewerkers van de bank er zich van bewust te laten zijn dat het voldoen aan de regels de hoogste prioriteit heeft.

Verbolgen
Kamerleden waren verbolgen over het feit dat ING zich jaren niet aan de regels hield ondanks herhaaldelijk ingrijpen van De Nederlandsche Bank (DNB). Ook namen ze aanstoot aan uitspraken van ING-commissaris Henk Breukink begin deze maand.

Hij vond dat politici te hoog van de toren bliezen. Van Rijswijk wees erop dat dit uitspraken op persoonlijke titel waren en herhaalde keer op keer dat ING het voldoen aan regels in "het DNA van de bank" wil krijgen.

ING kwam begin september een schikking overeen met het OM omdat het tekort was geschoten bij het voorkomen van witwassen. De bank kreeg een boete van 675 miljoen euro en moest daarnaast 100 miljoen euro terugbetalen.