Dementiekoor wil terug naar vroeger: 'Om die geluksmomentjes is het ons te doen'

Print
Dementiekoor wil terug naar vroeger: 'Om die geluksmomentjes is het ons te doen'

Afbeelding: iStock

Roermond - Roermond heeft vanaf nu een dementiekoor. Negen leden, en hun naasten, oefenen iedere vrijdag in centrum ’t Paradies aan het Munsterplein. "Door de oude liedjes te zingen, is het even zoals het vroeger was."

Zingen is geen bittere noodzaak bij het dementiekoor. Evengoed is het als de liedjes worden geneuried. Doel is namelijk dat de koorlieden zich richten op wat ze nog kunnen, en daar plezier in hebben.

Plezier
Met dat uitgangspunt in het achterhoofd begonnen muziektherapeut en psycholoog Liesbeth van den Essen-Cox en logopedist Adi Kessels het Roermondse ‘Koor voor stem en geheugen’. Van den Essen: "Dementerenden worden vaak geconfronteerd met wat ze niet kunnen. Dit koor laat zien wat ze nog wel in zich hebben; zingen, neuriën of dansen."

Ontstaan
Het idee ontstond vorig jaar tijdens festival De dag van de Stem in Roermond. Daar trad een zangvereniging op voor parkinsonpatiënten. Voor hen heeft het zingen een belangrijke functie, vertelde festivalorganisator Kessels destijds. "Zingen blijkt een gunstig effect te hebben op de ziekte. Wie de ziekte van Parkinson heeft, voelt zijn spieren verstijven. Je verliest kracht. Zingen helpt om de stem te behouden."

Toen Kessels ook nog televisieoptredens over dementie zag van hoogleraar Erik Scherder, wilde ze naar eigen zeggen ‘ook iets bijdragen op het gebied van dementie’. Zodoende begon ze het dementiekoor. "De opzet van dit koor is dat ik vooral wil dat de mensen happy zijn. Door de oude liedjes of bekende melodieën te zingen en te herinneren, is het even zoals het vroeger was. Om die geluksmomentjes is het ons te doen."

Concentreren op positieve
Psycholoog en muziektherapeut Liesbeth van den Essen zal het koor wekelijks leiden. Ze ontdekte tijdens haar eerste baan in het verpleeghuis al hoe positief het effect van muziek kan zijn voor dementerenden. Naast workshops en lezingen geven, wil ze zich nu op een andere manier inzetten voor dementie. "Veel mensen met dementie komen niet meer tot initiatief. Ze krijgen steeds moeilijker toegang tot wat ze weten en kunnen. Ze worden veelal geconfronteerd met wat ze niet kunnen. Door dit koor kunnen ze zich concentreren op het positieve. Ze ontwikkelen zichzelf door tijdens het zingen te leren hoe groot hun muzikaal geheugen is. Je zult zien dat leden zich tijdens het zingen opeens herinneren wie de zanger van het lied was, hoe ze vroeger dansten en welke woorden er gezongen worden. Op die manier bouwen ze nieuwe ervaringen op."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →