Grote terreuraanslag IS in Duitsland verijdeld

Print
Grote terreuraanslag IS in Duitsland verijdeld

Foto ter illustratie. Afbeelding: Thinkstock

De Duitse autoriteiten hebben volgens verschillende media een grote terreuraanslag door Islamitische Staat voorkomen. Daaraan ging een onderzoek van ruim een jaar vooraf.

Het was de bedoeling dat in 2016 drie jihadistenteams naar Duitsland zouden reizen om de voorbereidingen te treffen en voor de uitvoering te zorgen.

Doelwit was volgens de zenders NDR en WDR mogelijk een muziekfestival. Ook de Süddeutsche Zeitung en Die Zeit melden dat. Het OM heeft de planning van de terreurdaad bevestigd. "Voor ons was de stand van zaken in dit geval zeer concreet", zei de procureur-generaal tegen de NDR.

 

Bekeerlinge
Een centrale rol zou een Duits echtpaar hebben gespeeld dat in de herfst van 2015 naar Syrië ging om zich aan te sluiten bij IS. De vrouw, een bekeerlinge, probeerde vanuit Raqqa Duitse meiden te ronselen die bereid waren met een potentiële aanslagpleger te trouwen om deze simpel Duitsland binnen te krijgen. Een van de benaderde vrouwen werkte echter voor een veiligheidsdienst.

Het verdachte stel zit sinds oktober 2017 in een Koerdische cel in het noorden van Syrië. Hun opdrachtgever was de hoge IS-functionaris Abu Mussab al-Almani, mogelijk een inmiddels omgekomen Zwitser.