Heerlen rekent voorlopig niet op rente Mijnwater

Print
Heerlen rekent voorlopig niet op rente Mijnwater

Afbeelding: De Limburger

Heerlen -

Mijnwater BV betaalt Heerlen voorlopig geen rente over een achtergestelde lening van ruim zestien miljoen euro .

De vooralsnog misgelopen rente wordt bij de uitstaande schuld opgeteld (‘oprente’). Er is ook geen aflossingsverplichting afgesproken.

Schuld
Mocht er dertig jaar lang (looptijd) niets worden afgelost, dan is de schuld opgelopen tot bijna 52 miljoen euro, heeft wethouder Charles Claessens (CDA, Duurzaamheid) becijferd. Hij deed dat op verzoek van onder meer VVD, Stadspartij en Hart-Leers. Deze raadsfracties willen weten wat Mijnwater BV de gemeente heeft gekost.

Het door de gemeente Heerlen opgezette innovatieve energiebedrijf is afgelopen maand verkocht aan het Limburgs Energiefonds (LEF). De nieuwe eigenaar, opgezet door de provincie, verwacht Mijnwater geschikt te kunnen maken voor overname door een beduidend grotere commerciële partij.

Huishoudboekje
De gemeentelijke rekenaars houden zelf "uit voorzichtigheidsoverwegingen" nog een slag om de arm, leert de rapportage. De rente, die voorlopig niet cash binnenkomt, wordt voorlopig niet als zodanig opgenomen in de exploitatierekening (‘huishoudboekje’).

Volgens de rapporteurs is deze werkwijze in lijn met die bij eerdere projecten. Aan het eind van de rit van dit college van B en W is de rente opgelopen tot een kleine twee miljoen euro.

Risico
Heerlen heeft Mijnwater kortom weliswaar verkocht, maar loopt nog steeds een financieel risico als de hooggespannen verwachtingen niet worden ingelost.

Bij de verkoop zijn het aandelenkapitaal, een eerdere achtergestelde lening van tien miljoen en de ook toen al niet geïnde rente daarover samengevoegd en omgezet in een nieuwe achtergestelde lening van ruim zestien miljoen euro. Dat met een rente van 4 procent en een looptijd van dertig jaar.

Aan het eind van de pilotfase (2003- 2009) ging de gemeenteraad er al mee akkoord om twee miljoen euro van de gemeentelijke investering af te boeken als ‘onrendabele top’ (het op voorhand niet terug te verdienen deel van een investering).

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →