Commissie stelt interne code op in België na Belgisch voetbalschandaal

Print
Commissie stelt interne code op in België na Belgisch voetbalschandaal

Afbeelding: iStock

Een speciale commissie moet in het Belgische profvoetbal de huidige problemen rond makelaars en andere tussenpersonen gaan aanpakken.

Daartoe heeft de Pro League besloten naar aanleiding van het omvangrijke corruptieschandaal dat vorige week naar buiten kwam.

Experts
Het panel van experts zal bestaan uit drie leden. Twee namen zijn al bekend: minister van Staat Melchior Wathelet en Pierre François, de baas van de Pro League. De 69-jarige Wathelet, voormalig vicepremier, zal het driekoppige panel voorzitten.

De commissie krijgt onder meer als opdracht een interne code voor de 24 profclubs op te stellen. Op basis daarvan kunnen de Pro League en de Belgische autoriteiten dan tot regelgeving overgaan.

Cel
Het onderzoek naar de omvangrijke fraude in het Belgische topvoetbal begon eind vorig jaar omdat er concrete aanwijzingen waren van 'verdachte financiële handelingen'.

Dinsdag verlengde de raadkamer de hechtenis van negen verdachten met een maand. Vijf van hen moeten in de cel blijven, de anderen staan onder elektronisch toezicht.