Ton voor muziekonderwijs door verenigingen in Sittard-Geleen

Print
Ton voor muziekonderwijs door verenigingen in Sittard-Geleen

Een dansvoorstelling van Artamuse. Afbeelding: Archieffoto Rob Oostwegel

Beek / Sittard / Stein -

De gemeente Sittard-Geleen wil jaarlijks 105.000 euro uittrekken voor muziekeducatie binnen harmonieverenigingen, fanfares en brassbands.

Daarnaast moet er voor inwoners met een minimuminkomen een ‘vangnet’ komen. Met die maatregelen wil het stadsbestuur de effecten van het opheffen van dans- en muziekschool Artamuse opvangen. Dat blijkt uit de voorgestelde Programmabegroting 2019.

Trend
Bedoeling is vanaf 2020 de subsidie aan Artamuse af te bouwen en zo vanaf 2022 structureel één miljoen euro te besparen. Volgens B en W kiezen steeds meer gemeenten ervoor ‘deze sector niet langer te subsidiëren’. Hiermee verliezen de 45 (deeltijd-)medewerkers van ­Artamuse hun baan.

Lees ook: Stekker uit muziekonderwijs? Kan dat zonder gevolgen?

"Na beëindiging van het gesubsidieerde muziek- en dansonderwijs ontstaat ruimte voor docenten om als zelfstandige hun diensten in de markt te zetten. In den lande is het gebruikelijk dat middels bijvoorbeeld een website een makelaarsfunctie vorm krijgt", zo schetst het stadsbestuur de toekomst van het muziekonderwijs.

Verzet
Artamuse is afgelopen week overvallen door de beleidsommezwaai van Sittard-Geleen. Directeur Sjra Laeven heeft woensdag spoedoverleg ingelast met de raad van toezicht van de dans- en muziekschool, waar nu nog 1.100 mensen cursussen volgen. De intentie van Artamuse is om zich te verzetten tegen opheffing.

Al lopende bezwaarprocedures en het mogelijke ontslag van medewerkers kunnen nog tot kosten leiden. Sittard-Geleen houdt rekening met ‘substantiële frictiekosten’. Sittard-Geleen wil nog met partners Stein en Beek overleggen. Deze gemeenten zijn net als Artamuse overvallen door het plan de stekker uit de muziekschool te trekken. Stein wil niet voor extra kosten opdraaien.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →