Acties bij drukkerij van Libelle: 'Maar wie niet luisteren wil, moet maar voelen'

Print
Acties bij drukkerij van Libelle: 'Maar wie niet luisteren wil, moet maar voelen'

Afbeelding: iStock

Werkonderbreking bij de drukkerij van onder meer Libelle. Werknemers van Roto Smeets legden woensdagmiddag het werk neer voor een betere cao. FNV Grafimedia: "Wij vragen niets raars."

Of de Libelle nog op tijd bij de lezers arriveert? Of anders Elseviers Weekblad? Jos Cohen, bestuurder bij vakbond FNV Media & Cultuur, weet het niet. "Maar wie niet luisteren wil, moet maar voelen", zo richt hij zijn vuurpijlen naar de directie van Roto Smeets in Weert, waar beide tijdschriften en nog vele andere publieksbladen worden gedrukt.

Om hun eisen voor een goede cao kracht bij te zetten, hebben medewerkers van Roto Smeets woensdagmiddag in een estafetteactie van de vakbonden het werk neergelegd. 

Teleurstelling
Volgens Cohen zijn de werknemers in de sector "het zat, dat door de opstelling van de werkgevers er nog steeds geen fatsoenlijke cao op tafel ligt. We hebben maanden onderhandeld. Eind juni zaten we dicht bij een akkoord."

Volgens de FNV’er kwamen de werkgevers daarna met een nieuw bod met "verslechteringsvoorstellen. Ze waren zeer teleurstellend." De afwijzende reactie van de bonden was echter aan dovemansoren gericht, waarna de bonden naar het actiewapen grepen.

Cohen erkent dat het niet crescendo gaat in de sector, maar wijst erop dat de werknemers afgelopen jaren al de nodige klappen te verwerken hebben gekregen. "Bij Roto Smeets is het personeelsbestand van driehonderd werknemers ruimschoots gehalveerd. Er is sprake van een hoge werkdruk met veel overwerk. Dat mag best beloond worden. Wij willen een fatsoenlijke loonsverhoging van 6 procent komende twee jaar. Dit is minder dan de algemene looneis van FNV."

Afspraken
Het tegenbod van de werkgevers - vier maal 1 procent loonstijging in 27 maanden - vindt geen genade in de ogen van de bonden: "Wij vragen niets raars."

De bonden willen onder meer ook goede afspraken over het inschakelen van flexwerkers en een regeling waarbij oudere werknemers plaats maken voor jonge collega’s, het zogenaamde generatiepact. "De gemiddelde leeftijd is hoog in de sector. Zo kunnen ouderen gezond de pensioeneindstreep halen."

De directie van Roto Smeets reageerde woensdag niet op een verzoek om een toelichting.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →