Rechter: leiding was probleem bij welzijnsinstelling Maastricht

Print
Rechter: leiding was probleem bij welzijnsinstelling Maastricht

Afbeelding: iStock

Maastricht -

Managers van Trajekt die de toegang tot het stadhuis werd ontzegd en welzijnswerkers die gewag maakten van een angstcultuur. Volgens de kantonrechter was dat grotendeels te wijten aan de leidinggevenden.

De manier van leidinggeven door het managementteam van Trajekt heeft in belangrijke mate bijgedragen aan de zware crisis, vorig jaar, bij de welzijnsinstelling voor Maastricht en Heuvelland. Dat stelt de kantonrechter in Maastricht, in een zaak die was aangespannen door een aan de kant gezette manager.

Zwaar weer
Zij eiste een nieuwe functie binnen Trajekt of een billijke vergoeding van ruim een half miljoen euro. Maar volgens de kantonrechter kan van een verdere vruchtbare samenwerking geen sprake zijn. De arbeidsovereenkomst wordt per 1 december ontbonden. De gebiedsmanager, die sinds 2010 bij Trajekt werkte, moet genoegen nemen met een transitie-vergoeding van 16.784 euro bruto.

Trajekt kwam vorig jaar in zwaar weer terecht. Nadat directeur-bestuurder Anne Buskes zich in juli 2017 ziek had gemeld, werd interim-directeur Jos van Balveren aangesteld om de bezem door de organisatie te halen. Hij wist het vertrouwen van de medewerkers te winnen en was zeer kritisch over het ­functioneren van het driekoppige managementteam.

Samenwerking
Van Balveren moest echter in november het veld ruimen na een conflict met de raad van toezicht over de samenwerking met welzijnsorganisatie Partners in Welzijn in Sittard-Geleen.

Een groot deel van de 150 werknemers van Trajekt kwam in opstand en besloot net als de ondernemingsraad en de cliëntenraad het vertrouwen in de toezichthouders op te zeggen.

Geen toegang
Volgens de kantonrechter staat ‘onweersproken vast’ dat de manier van leidinggeven in belangrijke mate tot de crisis heeft geleid. Zelfs tot op het punt dat het bestaansrecht van Trajekt in gevaar kwam, doordat de relatie met de gemeente Maastricht, de grootste opdrachtgever, ernstig was beschadigd. Zo werd de managers de toegang tot het stadhuis ontzegd. Volgens de kantonrechter is de betrokken gebiedsmanager zich onvoldoende bewust van haar eigen rol. Met de twee andere gebiedsmanagers bereikte Trajekt wel overeenstemming over de beëindiging van hun contract.

Een woordvoerder van Trajekt wilde woensdag niet inhoudelijk op het ontslag in gaan. Volgens hem is na de aanstelling van een nieuwe interim-bestuurder, Guido van den Boorn, de rust weergekeerd en wordt hard gewerkt aan de nodige verandering binnen de organisatie.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →