Nederland vol goede hoop tegen Servië en beste speelster ter wereld

Print
Nederland vol goede hoop tegen Servië en beste speelster ter wereld

Nederland na het duel tegen de Verenigde Staten. Afbeelding: AD/FIVB

Door het verlies van China dinsdag in Nagoya spelen de Nederlandse volleybalsters vrijdag tegen Servië om een plaats in de finale van het WK. Het is een lastige tegenstander voor Nederland, een van dé grote favorieten voor de titel. Waar Nederland een jaar geleden in de EK-finale met 3-1 van verloor.

Een jaar geleden, na afloop van de EK-finale, zei Lonneke Sloetjes met zichtbare teleurstelling: "Zij hebben twee beesten die gewoon over onze blokkering heenslaan." Een van die twee Servische ‘beesten’ is de 190 centimeter lange aanvalster Brankica Mihajlovic, spelend met nummer 9. De ander is Tijana Boskovic, vaak genoemd als een van de beste speelsters ter wereld. Zo niet de beste.

Destijds, op dat EK, kon Sloetjes niet het verschil maken, dit WK speelt de diagonaalspeelster echter beter dan ze de afgelopen jaren deed. Morrison een jaar geleden over Sloetjes: "Zij is een van de sterkste speelsters ter wereld en speelt niet vaak tegen vrouwen die net zo sterk zijn. Dat vraagt aanpassingen. Hier leert ze van." Dat Sloetjes het afgelopen jaar beter is gaan spelen, is duidelijk. Nu zegt Morrison: "Ze is emotioneel en fysiek op haar best. Zij piekt."

Italië
Als Nederland dinsdag wel van China had gewonnen, was Italië de tegenstander in de strijd om een finaleplaats. Op papier een mindere tegenstander, maar aanvoerster Maret Balkestein-Grothues kijkt niet op die manier. "Ik vind dat Italië het ook heel goed doet. Het is het team dat dit WK echt in de flow zit en het zijn allebei goede teams. Daarnaast is het nu zoals het is. Ik denk dat we de Serven ook kunnen hebben."

Tegen Servië verwacht Grothues een andere wedstrijd dan een dag geleden. "Het wordt een heel ander spelletje. De Serven spelen heel hoge ballen, waar China heel hoog én snel speelt. Op de Serven kunnen we ons blok beter instellen, daar hebben we in ieder geval meer tijd."

Laatste keer
Morrison refereert bij een vooruitblik op een confrontatie met de Serven aan de poulefase eerder dit toernooi. "De laatste keer dat wij tegen Servië speelden hadden ze het lastig." Nederland won met 3-0. Maar in die wedstrijd werd juist sterspeelster Boskovic langs de kant gehouden. Als verklaring werd een buikspierblessure genoemd. In de wedstrijden dat het er weer toe deed voor de Serven speelde Boskovic vervolgens gewoon weer mee.

Kans
Volgens Morrison heeft Nederland goede kansen. "We kunnen van ze winnen. Zij hebben een van de beste, misschien wel de beste speler ter wereld in hun team. Maar we moeten ze hun spel niet laten spelen", zegt hij. "Wij hebben ook een van de beste spelers ter wereld in ons team. Dat heb je ook nodig om de wereldtitel te kunnen winnen."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →