'Privacyregels bedreigen duizenden pensioenen'

Print
'Privacyregels bedreigen duizenden pensioenen'

Afbeelding: iStock

Pensioenfondsen lopen in hun zoektocht naar vergeten pensioenen vast in de nieuwe privacywetgeving. De vrees is dat duizenden mensen hierdoor geen pensioen krijgen.

Tienduizenden pensioenen liggen nog op de plank bij de pensioenfondsen. Geld van voormalige deelnemers die zich nooit gemeld hebben en die onvindbaar zijn. De laatste jaren zijn de fondsen steeds actiever geworden die rechtmatige eigenaren op te sporen.

Zoektocht
"Daar zijn we steeds creatiever in geworden", zegt Gerard Riemen, directeur van de Pensioenfederatie, de branchevereniging van pensioenfondsen. "We denken na over wat kan ons helpen in die zoektocht. We benaderen instanties die ons mogelijk verder kunnen helpen en vragen of we een proef kunnen doen. Zo zijn we uitgekomen bij de gegevens van de Belastingdienst, de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en bijvoorbeeld DUO, de dienst die de studiefinanciering regelt. Die proeven waren heel succesvol."

De pensioenfondsen wisten zo honderden tot soms duizenden mensen op te sporen die nog recht hadden op een pensioen. Dat succes smaakt naar meer, als het aan de pensioenfondsen ligt.

Privacy
De realiteit is anders. Sinds de nieuwe wet op de privacy, de Algemene Verordening Gegevensbescherming of kortweg AVG, zijn veel loketten gesloten voor de pensioenfondsen. De Belastingdienst, SVB en DUO geven niet meer thuis. "De overheid schiet in een algehele kramp als het om de AVG gaat."

"Nu kunnen we kansen niet meer benutten om mensen hun pensioen te geven", verzucht Riemen. "Wij vinden privacy ook belangrijk, laat daar geen misverstand over bestaan. Maar de privacywetgeving is toch niet bedoeld om burgers dwars te zitten? Doen we dat wel slim?"

De baas van de pensioensector wijst er op dat de pensioenfondsen wel toegang hebben tot de Basis Registratie Personen en de data van het UWV. "Die andere bestanden willen we ook graag gebruiken. En ook het Niet Ingezetenen Register. Dan kunnen we zien of mensen naar het buitenland zijn verhuisd."

Brief
De Pensioenfederatie stuurde twee keer een brief naar de verantwoordelijke staatssecretaris om te overleggen of de regels voor pensioenfondsen versoepeld kunnen worden. Maar daar kwam geen reactie op. "Heel teleurstellend", noemt Riemen dat.

De pensioenfondsen hebben nu hun hoop gevestigd op de Tweede Kamer. Die begint vandaag met de evaluatie van de nieuwe wet en de pensioensector hoopt dat de Tweede Kamer hun ruimere toegang tot allerlei bestanden wil geven.

"De SVB en DUO hebben al aangegeven wel te willen samenwerken. Maar dan hebben we een juridisch probleem, melden ze. Wij pleiten voor een goede juridische regeling zodat dit probleem is opgelost."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →