Onderzoek instorten parkeergararage Eindhoven: prijsconcurrentie gaat ten koste van veiligheid

Print
Onderzoek instorten parkeergararage Eindhoven: prijsconcurrentie gaat ten koste van veiligheid

Afbeelding: Ricardo Moers

De veiligheid in de bouwsector wordt ondergeschikt gemaakt aan de prijsconcurrentie, meldt EenVandaag op basis van een rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV). Dat oordeel velt de OVV na onderzoek naar de instorting van een parkeergarage op Eindhoven Airport.

Het onderzoeksrapport wordt donderdagmiddag gepresenteerd, maar is nu al in handen van EenVandaag.

De onderzoekers baseren hun conclusies op een reeks incidenten in de bouwsector. Met eerdere conclusies en aanbevelingen is weinig gedaan. Het afwentelen van schuld krijgt prioriteit boven verbetering van veiligheid, vindt de OVV.

Laagste prijs
Bij het verwerven van opdrachten gaat de laagste prijs boven het verbeteren van de veiligheid. "Een sterke sturing op prijs kan onwenselijke gevolgen hebben voor de (constructieve) veiligheid van een gebouw", schrijft de OVV. 

Volgens de onderzoekers liet ook de wapening in de bollenvloeren, die anders dan gebruikelijk eem kwartslag waren gedraaid, te wensen over. Die wapening die de vloer stevigheid moeten geven was te kort waardoor de vloeren te weinig draagkracht hadden en de twee lagen van elkaar loslieten, zo meldt Eenvandaag.

Onderzoek
De raad deed onderzoek naar het bouwongeluk op Eindhoven Airport in mei vorig jaar. Bouwvakkers ontsnapten toen aan de dood.

 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen