Miljardair Marcel Boekhoorn neemt Hema over

Print
Miljardair Marcel Boekhoorn neemt Hema over

Marcel Boekhoorn, Afbeelding: AD/Pim Ras

Ondernemer Marcel Boekhoorn neemt de Hema over via een investeringsmaatschappij, zo laat het bedrijf via een persbericht weten.

Boekhoorns investeringsmaatschappij Ramphastos Investments koopt de warenhuisketen van Lion Capital, dat al langer op zoek was naar een koper. Een overnamebedrag is niet bekendgemaakt.

Hema laat weten dat het zich onder de vleugels van de nieuwe eigenaar de komende jaren volledig kan richten op investeren in de thuismarkt, online groei, internationale expansie en het verbeteren van de winstgevendheid. Ook zijn met franchisenemers van Hema nieuwe afspraken gemaakt.

Etalage 
De winkelketen staat al langere tijd in de etalage. Vorig jaar september kondigde topman Tjeerd Jegen aan de mogelijkheden voor verkoop te onderzoeken. 

Sinds die tijd zijn er diverse kopers in beeld geweest, zoals de Belgische investeerder Core Equity, het Britse Clayton Dubilier & Rice en een consortium van Gilde en Alpinvest. 

Internationaal
Om het bedrijf ‘verkoopbaar’ te maken, kreeg de Nederlandse topman Tjeerd Jegen bij zijn aantreden ruim drie jaar geleden nadrukkelijk de opdracht mee om het Nederlandse karakter beetje bij beetje los te laten en HEMA te transformeren tot een internationale keten.

Die transformatie lijkt te werken. Fransen en Spanjaarden zien Hema als hip. De winkels draaien daar zelfs beter dan hier in Nederland. Begin dit jaar zette Hema koers naar het Midden-Oosten.