Buurtwinkel denkt aan juridische stappen om supermarkt te weren

Print
Buurtwinkel denkt aan juridische stappen om supermarkt te weren

Verse aardbeien bij de ingang tot de winkel. Afbeelding: Sjak Planthof

Het buurtwinkeltje in het Maastrichtse Jekerkwartier overweegt een gang naar de rechter om de vestiging van een supermarkt in de buurt tegen te houden.

De gemeente heeft de bezwaren van eigenaren Mart en Carla Habets tegen de komst van een Coop-winkel aan de Sint Pieterstraat afgewezen. 

Het echtpaar Habets bestiert sinds 1978 het 'vers'winkeltje aan Achter de Molens. De gemeente verleende deze zomer aan winkelketen Coop een vergunning om een supermarkt te starten in de buurt. Mart Habets is van mening dat de vergunning in strijd is met het bestemmingsplan. "Er mag in het Jekerkwartier volgens de detailhandelsnota enkel detailhandel met een vernieuwend karakter komen. Dat is hier met een supermarkt niet het geval."

Het echtpaar verzamelde 50 bezwaarschriften, waarna de juridische afdeling van de gemeente de vergunning tegen het licht hield, met  afwijzing van de bezwaren als gevolg. Habets: "Het feit dat ze nu de detailhandelsnota gewoon opzij zetten, is van de zotte."

Met de komst van een Coop vreest Habets dat hij zijn winkeltje zal moeten sluiten. "Tegen een landelijke keten-winkel met een vloeroppervlakte van 820 vierkante meter valt niet op te boksen." Hij wijst op de relatief kleine speciaalzaken die het Jekerkwartier  juist zijn bijzondere uitstraling geven. “Een aantal van die winkels gaan net als ik direct grote gevolgen ondervinden van de komst van een supermarkt.”

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →