Buurtwinkel denkt aan juridische stappen om supermarkt te weren

Print
Buurtwinkel denkt aan juridische stappen om supermarkt te weren

Verse aardbeien bij de ingang tot de winkel. Afbeelding: Sjak Planthof

Het buurtwinkeltje in het Maastrichtse Jekerkwartier overweegt een gang naar de rechter om de vestiging van een supermarkt in de buurt tegen te houden.

De gemeente heeft de bezwaren van eigenaren Mart en Carla Habets tegen de komst van een Coop-winkel aan de Sint Pieterstraat afgewezen. 

Het echtpaar Habets bestiert sinds 1978 het 'vers'winkeltje aan Achter de Molens. De gemeente verleende deze zomer aan winkelketen Coop een vergunning om een supermarkt te starten in de buurt. Mart Habets is van mening dat de vergunning in strijd is met het bestemmingsplan. "Er mag in het Jekerkwartier volgens de detailhandelsnota enkel detailhandel met een vernieuwend karakter komen. Dat is hier met een supermarkt niet het geval."

Het echtpaar verzamelde 50 bezwaarschriften, waarna de juridische afdeling van de gemeente de vergunning tegen het licht hield, met  afwijzing van de bezwaren als gevolg. Habets: "Het feit dat ze nu de detailhandelsnota gewoon opzij zetten, is van de zotte."

Met de komst van een Coop vreest Habets dat hij zijn winkeltje zal moeten sluiten. "Tegen een landelijke keten-winkel met een vloeroppervlakte van 820 vierkante meter valt niet op te boksen." Hij wijst op de relatief kleine speciaalzaken die het Jekerkwartier  juist zijn bijzondere uitstraling geven. “Een aantal van die winkels gaan net als ik direct grote gevolgen ondervinden van de komst van een supermarkt.”

 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we jou met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen