'Zomerhitte drukte melkproductie'

Print
'Zomerhitte drukte melkproductie'

Afbeelding: iStock

Nederlandse veebedrijven hebben de afgelopen zomer minder melk geproduceerd. De daling is onder meer het gevolg van zogenoemde hittestress bij koeien. Als de dieren het te warm hebben, eten ze minder en geven ze ook minder melk.

In de vier maanden tot augustus liep de melkproductie 1,8 procent terug, schrijft Rabobank in een rapport. Naast hittestress speelden ook onder meer nieuwe mestregels een rol. Daardoor moesten veel boeren hun veestapel verkleinen. Voor heel het jaar verwacht Rabobank een daling van de melkproductie van 2,5 procent.

Europa
Rabobank keek ook naar de gevolgen voor de melkprijzen in Europa. Die stegen in de maanden juni, juli en augustus gemiddeld 4,6 procent, tot 33,50 euro per 100 kilo. Voor de komende maanden verwacht de bank dat de melkprijzen stabiel blijven, maar daarna moeten boeren rekening houden met lagere prijzen.
 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →