Ook handelsmissie naar Saoedi-Arabië op losse schroeven

Print
Ook handelsmissie naar Saoedi-Arabië op losse schroeven

Jamal Kashoggi Afbeelding: AFP

De handelsmissie naar Saoedi-Arabië onder leiding van minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingsamenwerking staat op losse schroeven. Het kabinet stelt dat het ‘niet in de rede ligt’ dat het politieke deel van de missie – de rol die de minister heeft – doorgaat.

Dat schrijft minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer, naar aanleiding van de zaak van de verdwenen Saoedische journalist Jamal Khashoggi. Ook de handelsmissie eind november ‘acht het kabinet niet opportuun’. Bedrijven moeten zelf beslissen of zij nog meegaan. Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), die de missie in november organiseert, zijn er ‘zover bekend’ nog geen afzeggingen van bedrijven binnengekomen.

Blok wil nog niet de stekker uit beide handelsmissies trekken. Daarvoor wil hij eerst de ‘verdere ontwikkelingen in de zaak’ afwachten. Ook wil hij daarbij in nauw overleg treden met andere landen over ‘op welke andere wijze de internationale zorgen over de zaak-Khashoggi het beste geadresseerd kunnen worden’.

Conferentie
De VVD-bewindsman reageert met zijn Kamerbrief namens het kabinet op de ‘uitermate ernstige berichten over het lot’ van Khashoggi. Eerder besloot het kabinet al dat minister Wopke Hoekstra van Financiën niet afreist naar een conferentie in Saoedi-Arabië. Het kabinet komt tot dit besluit, schrijft Blok, omdat de Saoedische autoriteiten ‘nog niet in staat zijn gebleken duidelijkheid te verschaffen over deze ernstige kwestie’.

Ook hebben internationale bedrijven, de Wereldbank, IMF en de Franse minister van Financiën afgezegd. ,,De minister van Financiën heeft hierover ook actief overleg gevoerd met zijn Franse collega”, aldus Blok.