Ontruiming protestkampementen Maastricht uitgesteld

Print
Ontruiming protestkampementen Maastricht uitgesteld

Rechts Michael Knops en links Johan Wolters. Afbeelding: Ermindo Armino

Maastricht / Itteren - De woonwagenbewoners die sinds vorige week vrijdag op de Kasteel Oostlaan en Widelanken in Maastricht openbare stukken grond bezetten uit protest tegen het gebrek aan permanente standplaatsen, hebben een kort geding aangespannen tegen de gemeente Maastricht.

Ze willen dat de rechter uitspraak doet over het besluit van de gemeente Maastricht om de protestkampementen te ontruimen.

Blijven staan
In afwachting van de uitspraak van het kort geding mogen de woonwagenbewoners blijven staan van de gemeente. De zitting vindt waarschijnlijk binnen twee weken plaats. "De gemeente geeft hiermee gehoor aan het verzoek van de rechtbank om de tijd te krijgen alle stukken goed door te nemen alvorens een besluit te nemen", aldus een woordvoerder van de gemeente.

Lees ook: Strijd om standplaats woedt voort: 'We zijn een uitstervend ras'

Erkenning
Eerder had de gemeente Maastricht de demonstranten een brief gestuurd, met daarin de mededeling dat ze uiterlijk vrijdag 19 oktober om 12.00 uur weg moesten zijn. Eén van de Maastrichtse actievoerders, Johan Wolters, is tevreden dat de ontruiming wordt uitgesteld: "Het is toch al een stukje erkenning. Bovendien wonen we liever daar in de caravan dan thuis in een woonhuis."

Uitsterfbeleid
Overal in het land worden acties gevoerd door woonwagenbewoners, Roma en Sinti uit protest tegen het tekort aan permanente standplaatsen op woonwagenkampen en het 'uitsterfbeleid' dat sommige gemeentes hanteren. Hierbij worden vrijgekomen standplaatsen niet langer beschikbaar gesteld aan nieuwe woonwagenbewoners.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →