Advocaat Gitte Stevens: Waarom Rutte niet vervolgd en Van Rey wel?

Print
Advocaat Gitte Stevens: Waarom Rutte niet vervolgd en Van Rey wel?

De voormalige Roermondse wethouder Jos van Rey komt met zijn advocate Gitte Stevens aan bij het gerechtshof voor de hogerberoepszaak. Afbeelding: ANP

De Roermondse advocate Gitte Stevens vraagt zich af waarom het Openbaar Ministerie geen stappen neemt tegen minister-president Mark Rutte, terwijl justitie wel haar cliënt Jos van Rey op de korrel nam.

Stevens, die haar verbazing verwoordt in een opiniestuk op de website van HP De Tijd, trekt parallellen tussen de relatie van VVD-leider Rutte met partijgenoot en zakenman Ben Verwaayen en die tussen Van Rey en projectontwikkelaar Piet van Pol. Net als Van Pol heeft ook Verwaayen een villa in Zuid-Frankrijk.

Ongeoorloofde giften
Daar zouden Rutte en de VVD-top jaarlijks samenkomen voor politiek overleg en discussies. Van Rey was regelmatig te gast bij Van Pol in St. Tropez. Hoewel de logeerpartijen van haar cliënt bij Van Pol volgens de advocate louter voortsproten uit de vriendschap tussen beiden bestempelde het gerechtshof die eind 2017 tot ongeoorloofde giften. 

Rechtsgelijkheid
Stevens zegt Rutte "geen vervolging te gunnen”, maar vraagt zich in het kader van de rechtsgelijkheid wel af waarom het Openbaar Ministerie nu geen stappen onderneemt. "Persoonlijk ben ik een groot voorstander van politici die contact hebben met de burgers, de zakenwereld en grote denkers. Ik verkies hen boven wereldvreemde schriftgeleerden. Maar in het kader van de rechtsgelijkheid zou ik hardop de navolgende vraag willen stellen: wat maakt dat de zonnebadende vrienden strafrechtelijk vervolgd worden en dat dit bij het contact Rutte-Verwaaijen niet het geval is?,” meent Stevens.  

Tegenprestatie
Zij verwijst naar berichtgeving in HP De Tijd dat de ondernemer invloed had op het regeerakkoord en het verkiezingsprogramma van de VVD. Verwaayen, die investeert in startende internetbedrijfjes, zou zakelijk van die invloed kunnen profiteren.  "Zijn deze feiten niet eenvoudig als ‘tegenprestatie’ te kwaliferen?” vraagt de advocaat zich af. Tegenover De Limburger wil Stevens haar opinie niet nader toelichten.

Veroordeling
De Roermondse oud-wethouder Van Rey werd eind 2017 door het gerechtshof veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van 12 maanden. Het hof oordeelde dat hij zich heeft laten omkopen door de met hem bevriende projectontwikkelaar Van Pol. Het hof achtte ook schending van ambtsgeheim, verkiezingsfraude en witwassen bewezen. Van Rey en de eveneens veroordeelde Van Pol zijn in cassatie gegaan bij de Hoge Raad.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →