Geiten helpen schapen op Bemelerberg

Print
Geiten helpen schapen op Bemelerberg

Afbeelding: iStock

Bemelen - Bij de begrazing van de Bemelerberg zet Het Limburgs Landschap voortaan ook geiten in. Zij moeten de schapen helpen bij het kaal­vreten van de schrale graslanden. Daarvoor moeten wel eerst alle hekken flink verhoogd worden, want anders zijn de geiten zo weg.

Schapen zijn dol op verse bloemen, zegt boswachter Patrick Kloet, maar voor de brem halen ze hun neus. Geiten vinden die houtige struiken juist een delicatesse: zij vreten wat de schapen bij het grazen laten staan.

Het heeft Het Limburgse Landschap op een lumineus idee gebracht. De schaapskudde van de stichting op de Bemelerberg wordt uitgebreid met een paar geiten. Samen trekken zij straks door de uitgestrekte natuurgebieden rond Bemelen, waarbij ze de begroeiing kort houden.

"Op die grasvelden vind je prachtige plantjes die op hun beurt weer bijzondere diertjes aantrekken”, legt Kloet uit. "Maar als je niet oppast, worden die overwoekerd door struiken. Daarom laten we die gebieden begrazen, zodat ook die aparte plantjes de kans krijgen om te overleven.”

Effect blijft achter
Het Limburgs Landschap werkt al vele jaren met schapen op de flanken van de Bemelerberg. Dat werkt, maar het effect blijft wat achter bij de verwachtingen. Daarom kiest de natuurorganisatie nu voor een andere wijze van begrazing.

De schapen worden niet meer neergezet in een afgezet stukje natuur, maar trekken met een herder van plek naar plek. "Als schapen te lang op dezelfde plek blijven, laten ze daar ook hun uitwerpselen achter”, verduidelijkt Kloet. "En dat is een goede voedingsbodem voor planten die we daar nou net niet willen hebben.”

Voortaan brengt de herder de schapen ’s nachts naar een apart weitje waar hun mest geen kwaad kan, of naar een stal waar de schapenpoep wordt opgevangen. "We kunnen die mest vervolgens gebruiken op andere plaatsen”, zegt Kloet. "Zoals de akkers waar de hamsters leven.”

Bovendien krijgen de schapen dus gezelschap van een paar geiten. Die trekken gewoon met de schaapskudde mee, zegt Kloet. "De dieren moeten even aan elkaar wennen, maar als je ze van jongs af aan bij elkaar zet, is dat geen probleem.”

Afrastering
Voor die geiten moet de afrastering in het gebied - alles bij elkaar zo’n zes kilometer - wel vervangen worden. "Voor schapen is een hek van een meter hoog genoeg”, zegt Kloet. "Maar een geit springt daar gemakkelijk overheen.”

Daarbij worden meteen ook de versleten toegangspoorten en de klaphekjes voor wandelaars vernieuwd. Met die operatie is een investering van ruim vijftigduizend euro gemoeid.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we jou met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen