Diaken Venlo-Zuid na ontslag naar legerpastoraat

Print
Diaken Venlo-Zuid na ontslag naar legerpastoraat

Afbeelding: De Limburger/Laurens Eggen

Venlo - Diaken Guido van Dierendonck uit Venray is door het bisdom Roermond ontslagen als diaken in Venlo-Zuid. De diaken zat al geruime tijd thuis na een conflict met het kerkbestuur.

Van Dierendonck gaat per 1 november aan de slag bij het legerpastoraat van de marinierskazerne in Doorn , bij Utrecht. "Ik trek de deur achter me dicht. Ik word uitgeleend  aan het zogeheten achtste bisdom, dat van de krijgsmacht,” zegt de diaken in een reactie op zijn ontslag waarbij het gebruikelijk woord ‘eervol’ ontbreekt. "Dat woordje mis ik ook.”

Weerstand
Begin dit jaar werd duidelijk dat de diaken  -zoals hij toen zei-  ‘kapot’ thuis zat. Volgens een groep parochianen zou hij  niet functioneren. Hij was vier jaar actief als pastoraal werker/diaken voor  de samenwerkende parochies in Venlo-Zuid. Door het tekort aan priesters moest hij -tegen zijn wil- als pastoor  fungeren.

En daartegen rees weerstand bij parochianen. Deken Jos Spee erkende destijds dat er problemen waren, maar hoopte er met gesprekken uit te komen.

Nooit een gesprek
Van Dierendonck vindt de kritiek op zijn functioneren nog steeds onbegrijpelijk, maar wil nu vooral vooruit kijken. Volgens hem heeft er nooit enig gesprek met hem plaatsgevonden. Diaken Arjan Langen trad op als bemiddelaar. In augustus gaf hij zijn benoeming als diaken terug aan het bisdom Roermond. Langen sprak op zijn Facebook over een vertrouwensbreuk met het kerkbestuur waar volgens hem krachten actief zijn waartegen geen kruid gewassen is.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →