Maastrichtse (16) wil paard Doortje redden

Print
Paard Doortje moet weg van de zorgboerderij bij Maasveld. Tot groot verdriet van Noa Ackermans die een emotionele oproep op YouTube zette.

Het was liefde op het eerste gezicht toen Noa Ackermans, nu 16, drie jaar geleden begon met haar werk als vrijwillig dierenverzorgster op de zorgboerderij bij Maasveld in Maastricht. Hoewel: "Doortje was toen ook pas nieuw op de boerderij en ze was best wel afstandelijk.”

'Zo lief'
Maar het inmiddels 19-jarige paard en haar verzorgster kregen een innige band. "Ze is zo lief.” Minimaal drie keer per week brachten Doortje en Noa tijd door. "Ze bloeide helemaal op. Wanneer ik haar naam roep, dan komt ze. Op zeker moment liet ze het ook toe dat cliënten een ritje op haar maakten.”

Eigenwijs
Maar onlangs kwam er slecht nieuws. Doortje moet vertrekken. Eigenlijk omdat ze de huifkar niet wil trekken. "Dat heeft ze nooit leuk gevonden”, weet Noa. "Ze heeft het ooit wel geleerd, maar ze wil het  niet doen. Ze is wat eigenwijs.” Maar het in de huifkar rondrijden van cliënten is wel de nummer één taak van een paard op de zorgboerderij. "Er moet dus een nieuw paard komen.”

De gepassioneerde dierenliefhebster Noa zag in haar schrik haar geliefde Doortje al richting de slachtbank gaan. Ze plaatste een emotionele oproep op YouTube. Dat ze Doortje wilde redden, maar daarvoor het geld niet heeft. En dat donaties van harte welkom zijn.

Niet betrouwbaar
Regiodirecteur Wim Swaak van zorggroep Koraal, waar  Maasveld onder valt, hecht er aan wat nuance aan te brengen: "Van slacht kan geen sprake zijn”, verzekert hij. "Feit is echter dat Doortje niet gezond is. Ze heeft klachten aan haar benen en daardoor is ze niet betrouwbaar in de omgang met onze cliënten. Maar ook wij willen een goed thuis voor Doortje.” De directeur benadrukt dat hij heel veel sympathie heeft voor Noa zelf en voor haar actie. Hij heeft Noa inmiddels laten weten dat zij Doortje mag hebben.

Oproep
Maar voor de 16-jarige Maastrichtse, die momenteel in haar eindexamenjaar zit, ligt dat moeilijk. "Dat kan ik niet betalen. Doortje moet een weiland hebben, met een stal, voer, verzorging, medicijnen.” Ze heeft berekend dat het haar maandelijks tussen de 150 en 200 euro zal gaan kosten. "Ik kan verder niets met Doortje dan haar alleen maar liefde geven.” Haar oproep voor donaties blijft dan ook staan.

Wim Swaak stelt haar voorlopig gerust. "Doortje zal op termijn inderdaad weg moeten. Maar dat hoeft niet van vandaag op morgen. Ze mag best nog even blijven. Ook wanneer we direct een nieuw paard hebben.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we jou met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen