Financiële strop dreigt voor oud-wethouder door wachtgeld

Print
Financiële strop dreigt voor oud-wethouder door wachtgeld

Maria Frenken-Ras op archiefbeeld Afbeelding: John Peters

Nederweert - Wie ouder is dan 55 jaar en werkloos raakt, krijgt IOAW. Behalve oud-wethouder Maria Frenken-Ras van Nederweert die door haar wachtgeld niet aan de regels zou voldoen.

Maria Frenken-Ras (59) heeft 18 jaar als sociaal juridisch medewerker bij vakbond FNV gewerkt als ze eind augustus 2012 Mart van de Mortel opvolgt als PvdA-wethouder in Nederweert. Na de verkiezingen raakt ze in mei 2014 haar baan kwijt. Omdat ze geen terugkeergarantie heeft bij haar vorige werkgever, moet ze aanspraak maken op wachtgeld.

Geen recht
Dat Frenken geen WW-uitkering krijgt omdat het wachtgeld hoger is, dat is niet zo’n probleem. Maar dat ze hierdoor haar recht op IOAW verspeelt, is dat wel. Zonder baan komt ze nu in de bijstand waar ze weer geen recht op heeft vanwege haar eigen huis, terwijl voor een IOAW-uitkering niet naar het eigen vermogen wordt gekeken. En dus verscheen Frenken donderdag met haar advocaat Rudi de Vries voor de bestuursrechter. 

Geholpen
Dankzij bemiddeling van de gemeente Nederweert is Frenken aan werk geholpen. Vanaf 1 december 2015 heeft ze een jaar fulltime voor de afdeling sociale zaken van de gemeente gewerkt, sinds 1 april dit jaar werkt ze bij het samenwerkingsverband voor A2-gemeenten. Frenken: "Ik verwijt de gemeente Nederweert dan ook niks, ze hebben me juist geholpen.”

Spaargeld op
Toch is het de gemeente Nederweert die eind vorig jaar heeft besloten dat Frenken geen recht heeft op IOAW omdat ze de daarvoor vereiste periode WW niet haalt. Tien maanden heeft Frenken hierdoor zonder inkomsten gezeten. "Mijn spaargeld is op en als ik nu weer in die situatie kom omdat mijn jaarcontract afloopt, moet ik mijn huis verkopen. Ik solliciteer me suf maar een baan vinden, is moeilijk op mijn leeftijd.”

Lege handen
De bestuursrechter buigt zich de komende zes weken over de vraag hoe het wetsartikel moet worden geïnterpreteerd waar Frenken nu tegenaan loopt. Geldt het aantal maanden WW-uitkering waar ze recht op had zonder dat wachtgeld of gooit dat roet in het eten? Frenken: "Iemand met een korter arbeidsverleden heeft meer rechten dan ik, dat vind ik wel bijzonder. Ik sta straks met lege handen.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →