'Vergismoord' op Tanja Gurskaja: John B. blijft in de cel

Print
'Vergismoord' op Tanja Gurskaja: John B. blijft in de cel

Afzetting na de dodelijke schietpartij in 't Ven in 2012 Afbeelding: Lé Giesen

Venlo - John B. (57) uit Helden, een van de verdachten in de zaak rond de moord op Tanja Gurskaja in 2012 in Venlo, blijft in de cel.

Dat heeft de rechtbank Limburg donderdag beslist. B.'s advocaten Geert-Jan Knoops en Marcel Heuvelmans hadden tijdens een regiezitting vorige week om zijn vrijlating gevraagd.

Opdrachtgever
Hun cliënt John B. wordt ervan verdacht de opdrachtgever te zijn van de ‘vergismoord’ op Tanja Gurskaja. Zij werd in 2012 in Venlo doodgeschoten. Haar man Wilmo Rebel, een ex-zakenpartner van John B., zou het eigenlijke doelwit zijn geweest. Dennis W. (38) uit Tegelen en een 39-jarige Let worden als de schutters gezien.

Lees ook: Justitie biedt kroongetuige in moordzaak Gurskaja zes jaar strafkorting aan

De politie pakte de beweerde opdrachtgever eind juli voor de tweede keer op in deze zaak. De politie arresteerde hem op basis van een belastende verklaring van medeverdachte Dennis W. (38). Hij is als kroongetuige met zijn verhaal op de proppen gekomen. Het Openbaar Ministerie is met W. overeengekomen dat justitie, in ruil voor een verklaring die tot de oplossing van de moordzaak zou kunnen leiden, geen twintig jaar maar veertien jaar celstraf tegen hem zal eisen. W. wees John B. als de opdrachtgever aan. Gezien de straf van veertien jaar die hem hoven het hoofd hangt, zal hij waarschijnlijk hebben opgebiecht dat hij - en mogelijk ook de Let – de fatale schoten hebben gelost. De twee vermoedelijke schutters zullen als getuigen in de zaak van John B. worden gehoord.

Lees ook: ‘John B. regisseur van vergismoord op Tanja in Venlo’

De advocaten Knoops en Heuvelmans hebben zware bedenkingen over de deal en over de betrouwbaarheid van de kroongetuige. De rechters wezen hun verzoeken om een aantal getuigen - onder wie twee officieren van justitie - te horen af.

De vraag of de rechtbank de moordzaak Gurskaja in Limburg of in een extra beveiligde rechtbank in Amsterdam gaat houden is nog beantwoord. Advocaat Onno de Jong van W. heeft omwille van de veiligheid gevraagd uit te wijken naar een veiligere locatie in de hoofdstad. .

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →