Eind dit jaar duidelijkheid over veiligheid stint

Print
Eind dit jaar duidelijkheid over veiligheid stint

Kinderen in een Stint toen het vervoermiddel nog niet verboden was op de weg Afbeelding: AD

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat verwacht rond de jaarwisseling meer duidelijkheid over de veiligheid van de stint. Daarbij wordt ook gekeken of er wellicht een oplossing is om de stint wél veilig te weg op te laten gaan.

Dat bleek donderdagmiddag tijdens de rechtszaak die Michelle van Zundert van kinderdagverblijf Het Kinderstraatje uit Almere had aangespannen tegen de minister. De gastouder vindt dat de minister na het dramatische ongeval in Oss veel te gemakkelijk alle 3500 stints in Nederland van de weg heeft gehaald.  Daardoor heeft zij nu een probleem met halen en brengen van kinderen naar school en wordt ze onnodig op kosten gejaagd.

Volgens jurist Werner van Bentem van het kinderdagverblijf rammelt de onderbouwing om alle stints te verbieden. Er is inderdaad een kans dat bij een stroomonderbreking de stint op hol slaat, maar die is zo klein dat het niet rechtvaardig is om daarom alle voertuigen maar aan de kant te zetten. 

Op hol slaan
De raadsvrouwen van de minister  wezen de rechter erop dat onduidelijk is hoe groot kans is dat de stint op hol kan slaan. Maar dat er een kans is dat dit kan gebeuren is niet aanvaardbaar en daarom voldoende reden om de stints te verbieden.

Tot vandaag was niet bekend hoe lang het onderzoek zou gaan duren, maar dat Van Zundert mogelijk tot het eind van het jaar pas duidelijkheid heeft vindt ze onacceptabel. Volgens haar jurist Van Bentem is de stint een relatief eenvoudig apparaat. ,,Zo'n onderzoek moet dan toch ook sneller kunnen gaan.” 

Stroomonderbreking
Volgens het ministerie is sneller onderzoek doen niet mogelijk. TNO is nu met de stints bezig en die hebben simpelweg geen honderd man klaar staan. Het onderzoek richt zich op de veiligheid van de stint nadat uit een verkennend onderzoek kwam vast te staan dat het apparaat op hol kan slaan als er een stroomonderbreking is tussen de motor en de bediening. 

De rechter buigt zich de komende twee weken over de vraag of de stint voor het einde van dit onderzoek toch weer de weg op mag. De uitspraak is donderdagmiddag 1 november om één uur.

Het bedrijf dat de stint in Nederland fabriceert, was zelf niet aanwezig bij de rechtszaak, maar stond opvallend genoeg wel op een beurs in het Duitse München, ontdekte een webblog over innovaties. Niet om de omstreden stint aan de man te brengen, maar wel met drie nieuwe prototypes voor kleinschalig, elektrisch goederenvervoer waarvan zij de dealer zijn, en geen fabrikant zoals bij de stint het geval is. ,,We staan hier met een dubbel gevoel”, geeft projectmanager Richard van Ee van het Nederlandse bedrijf toe tegenover de website. ,,Aan de ene kant met het verdriet en de schok van het ongeluk, aan de andere kant met het gevoel dat we als bedrijf willen vechten voor ons voortbestaan.”