Voortbestaan trainingscentra triatlon en wielrennen Sittard in gevaar

Print
Voortbestaan trainingscentra triatlon en wielrennen Sittard in gevaar

Afbeelding: Laurens Schellen

Sittard - De nationale en regionale trainingscentra op de Sportzone in Sittard-Geleen dreigen in ernstige financiële problemen te komen. Nu de gemeente wil gaan snoeien in de subsidies worden de centra voor onder andere wielrennen en triatlon met aanzienlijke tekorten geconfronteerd.

De gemeente Sittard-Geleen is van plan om een half miljoen euro te bezuinigen op de nationale en regionale trainingscentra (wielrennen, triatlon, hockey, atletiek, handbal, turnen en vrouwenvoetbal). De begrotingen van de NTC’s en RTC’s in Sittard leunen grotendeels op de provincie en gemeente.

Voor het NTC triatlon is de gemeentelijke bijdrage zo’n 100.000 euro. Het RTC wielrennen krijgt jaarlijks zo’n 60.000 euro van de gemeente. Atletiek en handbal ontvangen nu nog 4.500 en 13.000 euro . De bezuinigingen op triatlon, wielrennen en handbal zijn opmerkelijk aangezien dit speerpuntsporten in Limburg zijn.

Probleem
“Het is natuurlijk nog een voornemen van het gemeentebestuur, maar als deze plannen doorgaan hebben we een probleem”, zegt Milan van Wersch, manager bij Limburg Cycling. Dat erkent ook directeur Rembert Groenman van de Nederlandse Triatlonbond “Als dit gaat gebeuren, zal het consequenties hebben.”

Op de vraag of de centra nog kunnen voortbestaan zonder de subsidies van Sittard-Geleen gaan Van Wersch en Groenman nog niet in. “Laten we niet op de zaken vooruit lopen. We zijn altijd op zoek naar partijen die willen investeren en dat blijven we onverminderd doen”, zegt Van Wersch.

Overrompeld
Groenman wil eerst een gesprek met wethouder Jos Bessems afwachten half november. “Tot donderdag wisten wij niets over de geplande bezuiniging. Niemand van het gemeentebestuur heeft contact met ons opgenomen hierover, dus we zijn wat overrompeld.” Het NTC triatlon werd in 2007 opgericht en herbergt de beste triatleten van Nederland, onder wie Rachel Klamer. Tevens worden er negen talenten begeleid.

De besparing van een half miljoen moet in 2021 ingaan, omdat de huidige contracten dan aflopen. De maatregel is onderdeel van een omvangrijk bezuinigingsplan van de gemeente van in totaal 11 miljoen euro.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →