Schoolschutter Krim wilde wraak nemen op studenten die hem vernederden

Print
Schoolschutter Krim wilde wraak nemen op studenten die hem vernederden

Afbeelding: AD/Reuters

Het aantal doden door de aanslag op een middelbare school op schiereiland de Krim is opgelopen naar twintig. De schutter, een oud-student, zou voor de aanslag al geregeld hebben opgeschept over zijn zelfgemaakte explosieven. Hij wilde wraak nemen op studenten die hem hadden vernederd.

De 18-jarige student opende woensdag het vuur op het technisch college in de stad Kertsj. Ook liet hij een bom afgaan. De man pleegde na de aanslag zelfmoord. Vijftien leerlingen en vijf werknemers van de school kwamen om het leven. Van de dodelijke slachtoffers zijn er negen minderjarig, melden de Russische autoriteiten.

Lees ook: Zeventien doden en tientallen gewonden bij aanslag op de Krim

"Hij vertelde dat hij geen vertrouwen meer had in de mensen sinds medestudenten in zijn klas hem begonnen uit te lachen, omdat hij niet was zoals de anderen”, vertelde het 15-jarige vriendinnetje van de dader vandaag aan RT. Om die reden wilde Vladislav "niet langer leven” en wilde hij wraak nemen voor die vernederingen. Een dodelijk mix. 

Schiettrainingen 
"We hadden gezamenlijke interesses want ik deed aan schiettraining. Daar was hij ook door gepassioneerd. Hij hield van verschillende type wapens. Toen we samen waren en met elkaar praatten, ging alles goed. Hij was aardig en gevoelig, hij hielp me als er iets misging”, zei de tiener.

Een woordvoerder van het Russische Antiterrorismecomité NAC meldt dat vrienden wisten dat de schutter zich bezighield met geïmproviseerde explosieven. "Hij schepte daarover op.”

Ook de vader van de 18-jarige schutter vertelde aan de autoriteiten dat zijn zoon gedragsproblemen had. "Hij had ook geen echte vrienden. Maar hij heeft nooit een signaal gegeven dat hij in staat was tot een dergelijk bloedbad.”

Schuld
Russische president Vladimir Poetin ziet het anders: globalisering via het internet zou de schuldige zijn. "De tragedie van gisteren is blijkbaar het resultaat van onder andere globalisering, hoe vreemd het ook mag lijken”, zei Poetin in Sotsji. "Alles is begonnen met de bekende tragische gebeurtenissen op scholen in de Verenigde Staten.”

Ongeveer vijftig mensen werden na de schietpartij overgebracht naar lokale ziekenhuizen, zeker zeven slachtoffers zouden er nog steeds zeer ernstig aan toe zijn. Dat laat de Russische minister van Volksgezondheid, Veronika Skvortsova, weten. Ze voegt eraan toe dat chirurgen bij verschillende gewonden ledematen hebben moeten amputeren. De zware verwondingen zijn veroorzaakt door ‘metalen ballen’, die verwerkt zaten in de zelfgemaakte bom. "Bij bepaalde slachtoffers zijn de spieren letterlijk in stukken gehakt”, aldus Skvortsova.

Op het schiereiland zijn drie dagen van rouw afgekondigd.