Nederlandse fotograaf wint Oscar van de natuurfotografie dankzij goudapen

Het is de Oscar van de natuurfotografie, het allerhoogst haalbare. Tot zijn eigen grote verbazing is Nederlander Marsel van Oosten (51) deze week uitgeroepen tot Wildlife Photographer of the Year. In de bergwouden van China maakte hij de mooiste natuurfoto van twee stompneusapen, ook wel goudapen genoemd.
Print

Magisch, zo is de awardwinnende foto misschien wel het beste te omschrijven. Het lijkt of de goudapen er helemaal voor zijn gaan zitten in het sprookjeswoud. Van Oosten weet wel beter. Die pose duurde slechts enkele seconden. "Ik heb heel snel een paar foto’s kunnen nemen”, vertelt de natuurfotograaf, die zijn kersverse titel nog even moet verwerken.

Middenin het Chinese bergwoud probeerde Van Oosten samen met zijn vrouw Daniëlla het ‘golden couple’ te volgen. "Ze waren heel beweeglijk. Ze eten een paar blaadjes en hop daar gingen ze weer naar de volgende steen.”

Bijzonder
Het is inmiddels twee jaar geleden dat Van Oosten de foto, die nu door heel de wereld wordt bekeken, van te voren helemaal uitdacht in zijn hoofd. "Je ziet het mannetje met dat hele lange haar op z’n rug, dat vind ik heel bijzonder en fraai om te zien. Mijn plan was ook om de apen een beetje schuin van achteren de fotograferen zodat je dat goed kon zien. Vervolgens was de uitdaging om ook het gezicht goed te zien te krijgen.’’ Dat hij dat voor elkaar kreeg, heeft hij te danken aan een stel apen dat elkaar net buiten het beeld in de haren vliegt. "Daar kijken de apen op de foto naar.”

De flitser die door zijn vrouw Daniëlla vast werd gehouden op dat moment, maakt het af. "Daardoor zie je alle details van de vast en de kleuren. Dat maakt deze foto zo bijzonder.”

Voorbeeld
Uit 45.000 inzendingen werd het zijn foto door een jury gekozen als grote winnaar. "Dit is toch wel echt een mijlpaal. Iets hogers is er niet. Überhaupt een prijs winnen in deze competitie is al onwijs moeilijk aangezien er 45.000 foto’s opgestuurd worden. Er is maar één persoon elk jaar die het lukt om die titel te winnen. Ik ben slechts de tweede fotograaf in Nederland die dat voor elkaar heeft gekregen, 27 jaar nadat fotograaf Frans Lanting won. Hij was één van mijn grote voorbeelden toen ik tien jaar geleden zelf begon met natuurfotografie. Erg grappig is dat ik nu zelf deze belangrijke prijs in ontvangst nam, terwijl mijn voorbeeld er ook was die avond en nota bene een selfie met mij wilde maken”, vertelt de natuurfotograaf, die voornamelijk in Zuid-Afrika woont, lachend.

Verrassing
Van Oosten had zijn grote overwinning eigenlijk totaal niet zien aankomen. "Ik zat daar heel relaxt na te denken over wie die titel zou winnen, Ik had mijzelf niet tot de kanshebbers gerekend.” Toch werd hij het en versloeg hij geduchte concurrenten. " Er zullen mensen zijn die zeggen ‘nou, ik vond die andere foto veel mooier’. Dat kan”, aldus de Amsterdammer die overspoeld wordt met felicitaties.

Hij is niet de enige Nederlander die in de prijzen is gevallen. Ook natuurfotografen Jan van der Greef en Frans Lanting werden onderscheiden. 

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee