Keiharde aanpak: kabinet wil alle rookhokken weg

Print
Keiharde aanpak: kabinet wil alle rookhokken weg

Afbeelding: ANP

Het kabinet wil alle rookruimten in de ban doen. Niet alleen in de horeca en overheidsgebouwen, maar bedrijven mogen op termijn ook geen rookhok meer hebben waar werknemers een sigaret kunnen opsteken.

Dat is de inzet van staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid bij het sluiten van een preventieakkoord tussen overheid, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Daarvoor moet Blokhuis naar verluidt flink armpje drukken met het tegensputterende bedrijfsleven. Toch is de verwachting dat het rookhokkenverbod opgenomen wordt in het nog te sluiten akkoord.

Minimaal 10 euro
Het Nationaal Preventieakkoord moet ongezond gedrag terugdringen. Roken tegengaan en voorkomen dat mensen – vooral jongeren – gaan roken, is een van de speerpunten. Eerder lekte al uit dat in het document komt te staan dat pakjes sigaretten uiteindelijk minimaal 10 euro moeten gaan kosten, een neutrale verpakking krijgen en niet meer mogen worden uitgestald.

Duidelijk was al dat rookruimtes in de horeca moeten sluiten. Het gerechtshof in Den Haag oordeelde begin dit jaar dat voor de hokken niet langer een uitzondering mag worden gemaakt op het rookverbod in de horeca, dat sinds 2008 geldt.

Die uitspraak vloeide voort uit een overeenkomst van ons land met de Wereldgezondheidsorganisatie, waarin de regering zich committeert aan ‘effectieve maatregelen’ tegen blootstelling aan tabaksrook in publieke ruimtes. Ook rookhokken zijn publieke ruimten, zo oordeelde het Hof.

Suiker
In het Nationaal Preventieakkoord worden ook afspraken gemaakt die gezonde keuzes moeten stimuleren. Zo meldde deze krant afgelopen zomer al dat suikervrije dranken en bronwater goedkoper worden dan drankjes waar veel suiker in zit en dat alcohol duurder wordt.

Blokhuis liet de Tweede Kamer gisteren weten dat het akkoord niet zoals gepland deze maand wordt gesloten, maar pas volgende maand. De ChristenUnie-bewindsman stelt dat er voor de onderhandelingen meer tijd nodig is. "Voor alle betrokkenen staan zorgvuldigheid, inhoud en een sterk eindresultaat voorop. Om dat te bereiken, hebben we iets meer tijd nodig dan we hadden ingeschat. Ondanks het vele werk dat de afgelopen maanden is verzet”, schrijft hij.

Het Nationaal Preventieakkoord wordt gesloten met meer dan vijftig bedrijven en organisaties. Het zou ‘veel afstemming vereisen’ om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen.