Resten van mogelijk Limburgs oudste vakwerkhuis gevonden in Venlo

Print
Resten van mogelijk Limburgs oudste vakwerkhuis gevonden in Venlo

Bouwhistorica Birgit Dukers bij de oude vakwerkconstructie in het pand in Venlo. Afbeelding: Laurens Eggen

Venlo - In Venlo zijn gave resten aangetroffen van mogelijk het oudste, houten vakwerkhuis in Limburg. Ze kwamen aan het licht bij de verbouwing van een rijksmonument aan de Parade.

Bouwhistorica Birgit Dukers van Buro4, die onderzoek doet naar middeleeuwse huizen, spreekt van een “heel bijzondere ontdekking”.

Er zijn monsters van het hout genomen om te kunnen bepalen uit welke tijd de constructie dateert. Het vermoeden bestaat dat het vakwerkhuis rond 1400 werd gebouwd.

Baksteen
Nadat Venlo in 1343 stadsrechten had gekregen en tot grote economische bloei kwam, werden veel houten huizen ‘versteend’. De houten constructie van het pand Parade 26 verdween eveneens achter baksteen. Bij een inventarisatie in 2008 door Dukers werd een deel opgemerkt. Tijdens de verbouwing werd de vakwerkconstructie van een complete gevel blootgelegd.

Het is de bedoeling de constructie zichtbaar te houden voor publiek. Mensen die de winkel op de benedenverdieping strak bezoeken, kunnen de vakwerkconstructie zien bij de entree van het pand.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we jou met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen