‘Noord-Limburg mist miljoenen door tekort slaapplaatsen arbeidsmigranten’

Print
‘Noord-Limburg mist miljoenen door tekort slaapplaatsen arbeidsmigranten’

Afbeelding: De Limburger

Noord-Limburgse ondernemers lopen jaarlijks 21 miljoen euro mis doordat arbeidsmigranten noodgedwongen elders wonen.

Dat schrijft uitzender Otto in het plan om op industrieterrein De Hulst in Venray tijdelijk 240 buitenlandse werknemers te vestigen.

Te weinig slaapplaatsen
In Noord-Limburg werken naar schatting 32.000 mensen uit het buitenland, 8 procent van alle werkenden. Volgens Otto is er momenteel een tekort van 8000 slaapplaatsen in Noord-Limburg waarvan 1500 in Venray. Daardoor leven buitenlandse werknemers onder erbarmelijke omstandigheden of wijken ze uit naar een plek buiten de regio. Dat kost de plaatselijke middenstand veel geld, stelt Otto.

De uitzender gaat ervan uit dat iedere arbeidsmigrant jaarlijks voor 2600 euro consumeert. Onder de streep kost het gebrek aan huisvesting de regionale middenstand 21 miljoen aan omzet, waarvan bijna 4 miljoen euro in Venray. Daar komt bij dat bedrijven door gebrek aan personeel ‘nee’ aan hun klanten moeten verkopen. Otto: "Het is daarom hoog tijd de noodklok te luiden over het tekort aan geschikte huisvesting voor arbeidsmigranten.”

Geen belemmeringen
De gemeente Venray wil meewerken aan het plan om tijdelijk (maximaal vijf jaar) aan de Henri Dunantstraat, bij autodakenfabrikant Inalfa voor de deur, een park met 60 chalets in te richten. Bureau BRO heeft onderzocht of de komst van een Polenpark op bedrijventerrein De Hulst aan de A73 wenselijk is. BRO komt tot de conclusie dat er geen belemmeringen zijn.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →