Gesprek over het leven met vrijwilliger aan het sterfbed

Print
Gesprek over het leven met vrijwilliger aan het sterfbed

Afbeelding: iStock

Sittard / Geleen - De Brug in Geleen neemt deel aan de pilot ‘Begeleiding levens­vragen in de thuissituatie’ voor mensen in de laatste levensfase.

Waarom overkomt mij dit? Heb ik het goed gedaan in mijn leven? Met de pilot ‘Begeleiding levensvragen in de thuissituatie’ worden vrijwilligers in de Westelijke Mijnstreek getraind in het herkennen van deze vragen bij terminaal zieke mensen die thuis willen sterven. Gesprekken met een geestelijk verzorger worden nu nog alleen vergoed bij verblijf in een instelling.

Verdieping
Vrijwilligersorganisatie De Brug biedt al ondersteuning aan mensen die hun laatste levensfase thuis doorbrengen, via Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ). Met de pilot, die een samenwerking is tussen De Brug, Netwerk Palliatieve Zorg Westelijke Mijnstreek en een drietal geestelijk verzorgers, komt daar een verdieping in. Tien geselecteerde VPTZ-vrijwilligers van De Brug volgen de komende weken een cursus, ontwikkeld en gegeven door geestelijk verzorgers.

Lees ook: Matchmaking in de terminale thuiszorg: ‘De stervende mens kan je zoveel leren’

De opgeleide vrijwilligers worden vanaf 1 januari 2019 ingezet. De vrijwilliger is nadrukkelijk geen professioneel geestelijk verzorger. Als de vrijwilliger er niet uitkomt, kan er worden opgeschaald naar een geestelijk verzorger. De pilot zal twee jaar duren.

Ontzuiling
De toenemende behoefte aan geestelijke verzorging is onder meer het gevolg van de ontzuiling, zegt Els Knapen, coördinator Netwerk Pal­liatieve Zorg Westelijke Mijnstreek. Voorheen werden vragen over levensbeschouwelijke thema’s in de thuissituatie vaak opgevangen door religieuze instanties. "Maar mensen thuis ervaren dat de parochie steeds verder weg is”, aldus Knapen. Ook in andere Limburgse regio’s zijn kleinschalige pilots gestart, waaronder in Parkstad.

Vorige week nog was er een doorbraak in de landelijke politiek. Minister De Jonge van Volksgezondheid stuurde een brief naar de Kamer waarin hij voorstelt vanaf 2019 jaarlijks 7 miljoen euro ter beschikking te stellen voor geestelijke verzorging in de thuissituatie. Vanaf 2021 is dat structureel 5 miljoen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →