Carnavalsclubs Stein durven omweg niet meer te maken

Print
Carnavalsclubs Stein durven omweg niet meer te maken

Afbeelding: Henk Helwig

Stein - Enkele carnavalsorganisaties in Stein durven en willen met hun praalwagens de lange omweg naar België niet meer maken.

Het gaat om onder meer carnavalsvereniging De Flierefluiters en de Stichting Sjpaspromotion, die ook elk jaar wagens bouwen voor de optocht in Stein en er vervolgens mee naar Belgische grensgemeenten rijden om deel te nemen aan stoeten in het kader van halfvasten.

Veertig kilometer
Omdat de kortste route (vijf kilometer via de A76) van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat niet meer genomen mag worden, moeten ze noodgedwongen veertig kilometer omrijden om bij Maaseik de Maas over te kunnen steken.

Dat gebeurt sinds 2016 en is de afgelopen twee jaar begeleid door motards voor de veiligheid op de route via binnenwegen. De begeleiding is de laatste twee jaar door de overheid betaald. Ron de Rooij, pleitbezorger voor de korte route, stelt deelnemers voor een stichting op te richten om opnieuw subsidie aan te vragen.

In reactie op zijn uitnodiging hierover te praten hebben twee deelnemers aangegeven verder af te zien van de omweg en meetrekken in Belgische stoeten. Zo heeft Patrick In de Braek van De Flierefluiters gemeld dat de leden unaniem graag deelnemen aan mooie en veilige optochten maar de alternatieve route erheen niet meer willen en zelfs durven te ondernemen.

Aansprakelijkheid
Als argumenten noemt hij onbegrip van andere weggebruikers, de belasting die de omweg met zich meebrengt, stallingsproblemen in België en vooral aansprakelijkheid en veiligheid. ‘Ondanks alle welwillende medewerking blijft het, al dan niet opgelegde, risico aan deelnemerszijde ongekend hoog’. In de Braek herinnert eraan dat aantoonbare veilige oplossingen zijn voorgesteld en beargumenteerd. ‘Spijtig dat cultureel erfgoed belandt in aansprakelijkheid en juridisch indekken. Een spijtige beslissing voor ons groot vastelaoveshart en een doodsteek voor de grensoverschrijdende samenwerking helaas’.

Zijn relaas wordt onderschreven door Bram Schmitz, secretaris van Sjpaspromotion, volgens wie alle problemen die partijen nu tegenkomen zijn terug te leiden tot onwil van Rijkswaterstaat en minister Cora van Nieuwenhuizen-Wijbenga (VVD). ‘Wanneer een culturele uitwisseling een risicovol (en angstig) proces wordt voor (al dan niet) aansprakelijke bestuurs- en bouwteamleden, is het voor ons als stichting onverantwoord hiermee door te gaan. Hoe ongelofelijk jammer we dat ook vinden’, stelt Schmitz.

Brandstichting
Het standpunt van Sjpaspromotion is mede ingegeven door de brandstichting die wagenbouwers vorig jaar trof op een stalling onder de Scharbergbrug. Door de rookontwikkeling ontstond toen op de snelweg erboven een ongeval waarbij een chauffeur om het leven kwam.

De Rooij zegt dat door de aanhoudende perikelen over de overtocht sinds 2015 al andere deelnemers zijn afgehaakt en er van de elf nog maar vier over zijn. „We blijven ijveren voor de route via de A76 maar focussen nu op een veilige oversteek via de omweg door Maaseik.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →