China krijgt extra maan aan de hemel

Print
China krijgt extra maan aan de hemel

Afbeelding: iStock

In China prijkt er binnenkort een tweede maan aan het firmament. Volgens een rapport van de Chinese staatsmedia werken wetenschappers aan een satelliet die boven de stad Chendu wordt geplaatst. Wetenschappers schatten dat de imitatie-maan acht keer zoveel zonlicht reflecteert als de echte maan.

De satelliet kom een stuk dichter bij de aarde te draaien, op ongeveer 500 kilometer. De echte maan staat een stuk verder: op 380.000 kilometer.

?Straatlantaarns vervangen
Deze kunstmatige maan verlicht niet de hele hemel, zegt Wu Chunfeng, hoofd van de Tian Fu New Area Science Society in China Daily. De gloed van de satelliet zou een gebied met een diameter van 10 tot 80 kilometer kunnen verlichten, waardoor het in staat zou zijn straatlantaarns te vervangen.

Wu schat dat de nieuwe maan, die in 2020 wordt gelanceerd, de stad Chengdu jaarlijks ongeveer 1,2 miljard yuan (ruim 150 miljoen euro) aan elektriciteitskosten kan besparen. Als het ambitieuze project succesvol blijkt, gaat China de sterrenhemel verrijken met nog eens drie extra manen.