Honderden extra banen in Limburg bij Brexit

Print
Honderden extra banen in Limburg bij Brexit

Afbeelding: De Limburger

Honderden nieuwe banen voor declaranten in Limburg. Die extra specialisten die de papierwinkel moeten doen voor douaneformaliteiten zijn onder meer nodig als het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat. Ook de snelle economische groei in ons land helpt mee.

De snelle economische groei en de Brexit leveren in de regio Venlo/Eindhoven werkgelegenheid op voor enkele honderden nieuwe declaranten. Dat stelt directeur Ruud Timmermans van douanebedrijf Verhoex in Venlo in aansluiting op een schatting door  ondernemersorganisatie Evofenedex.

Declaranten zijn specialisten op het gebied van douaneformaliteiten. Circa 35.000 van de 150.000 ondernemingen in Nederland die zaken doen met het Verenigd Koninkrijk hebben volgens onderzoek van KPMG geen enkele ervaring met douaneformaliteiten omdat ze alleen binnen de EU werken, waar sprake is van open grenzen.

Brexit
De Brexit versnelt volgens accountmanager Ivo de Beer van het UWV Werkgevers Service Punt in Noord-Limburg de groeiende vraag van logistieke bedrijven naar declaranten. "In Venlo bijvoorbeeld worden veel zaken buiten de EU gedaan, met landen als de VS, Japan en Zwitserland.” Verder slaat de vergrijzing in het vak toe: "De meeste declaranten zijn vijftigplussers”, verwijzend naar het tijdperk vóór 1993 toen de EU geen open grenzen had.

Volgens De Beer is de functie van declarant vooral geschikt voor werkzoekenden uit de bank- en verzekeringswereld, de sectoren waar de laatste jaren veel ontslagen zijn gevallen. "Je ziet deze mensen niet gauw aan de slag gaan als vrachtwagenchauffeur of orderpicker op de vorkheftruck.”

Klasje
Bij wijze van proef gaat in Noord-Limburg een klein klasje met zijinstromers uit de bank- en verzekeringssector draaien, waarvan de deelnemers inmiddels in een sollicitatieprocedure zitten. Voor de opleiding van zestien weken zitten de kandidaten een dag per week in de schoolbanken, terwijl ze op de andere dagen praktijkstage lopen.

Overigens gaan ondernemersorganisatie Evofenedex en UWV in Venlo/Eindhoven gezamenlijk een proef houden om werkzoekenden te matchen met bedrijven en ze dan op te leiden tot declarant.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen