Honderden extra banen in Limburg bij Brexit

© De Limburger

Honderden nieuwe banen voor declaranten in Limburg. Die extra specialisten die de papierwinkel moeten doen voor douaneformaliteiten zijn onder meer nodig als het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat. Ook de snelle economische groei in ons land helpt mee.

Will Gerritsen

De snelle economische groei en de Brexit leveren in de regio Venlo/Eindhoven werkgelegenheid op voor enkele honderden nieuwe declaranten. Dat stelt directeur Ruud Timmermans van douanebedrijf Verhoex in Venlo in aansluiting op een schatting door ondernemersorganisatie Evofenedex.

Declaranten zijn specialisten op het gebied van douaneformaliteiten. Circa 35.000 van de 150.000 ondernemingen in Nederland die zaken doen met het Verenigd Koninkrijk hebben volgens onderzoek van KPMG geen enkele ervaring met douaneformaliteiten omdat ze alleen binnen de EU werken, waar sprake is van open grenzen.

BrexitDe Brexit versnelt volgens accountmanager Ivo de Beer van het UWV Werkgevers Service Punt in Noord-Limburg de groeiende vraag van logistieke bedrijven naar declaranten. "In Venlo bijvoorbeeld worden veel zaken buiten de EU gedaan, met landen als de VS, Japan en Zwitserland.” Verder slaat de vergrijzing in het vak toe: "De meeste declaranten zijn vijftigplussers”, verwijzend naar het tijdperk vóór 1993 toen de EU geen open grenzen had.

Volgens De Beer is de functie van declarant vooral geschikt voor werkzoekenden uit de bank- en verzekeringswereld, de sectoren waar de laatste jaren veel ontslagen zijn gevallen. "Je ziet deze mensen niet gauw aan de slag gaan als vrachtwagenchauffeur of orderpicker op de vorkheftruck.”

KlasjeBij wijze van proef gaat in Noord-Limburg een klein klasje met zijinstromers uit de bank- en verzekeringssector draaien, waarvan de deelnemers inmiddels in een sollicitatieprocedure zitten. Voor de opleiding van zestien weken zitten de kandidaten een dag per week in de schoolbanken, terwijl ze op de andere dagen praktijkstage lopen.

Overigens gaan ondernemersorganisatie Evofenedex en UWV in Venlo/Eindhoven gezamenlijk een proef houden om werkzoekenden te matchen met bedrijven en ze dan op te leiden tot declarant.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal