Leonne Zeegers blij met eerste een genderneutraal paspoort

Print
Leonne Zeegers blij met eerste een genderneutraal paspoort

Leonne Zeegers krijgt als eerste volwassen Nederlander een paspoort zonder geslachtsaanduiding. De V in Leonnes paspoort wordt vervangen door X/X. © Afbeelding: ANP

Het eerste paspoort zonder geslachtsaanduiding is vrijdag uitgereikt op het stadskantoor van Breda. Leonne Zeegers wenst niet te kiezen tussen een mannelijke of vrouwelijke identiteit en stapte daarom vorig jaar naar de rechter.

"Ik ben non-binary. Vroeger profileerde ik me als man, stoer met veel grootspraak. Maar soms ben ik ook vrouwelijk, dat is mooier, liever en een beetje slijmerig", aldus Zeegers. Op het nieuwe identiteitsbewijs staat X/X onder het kopje geslacht. 

Vervelend
Zeegers hoopt dat de uitspraak van de rechter helpt bij het volledig uitbannen van geslachtsregistratie door de overheid. Volgens Leonne beseffen veel mensen niet hoe vervelend het is om te worden geïdentificeerd als iets wat je volgens jezelf niet bent. "Als ze mij nu niet geloven, kan ik mijn paspoort laten zien." 

Lees ook: 'Sekse zit tussen je benen, gender tussen je oren'

In Nederland zou zo’n 4 procent van de bevolking zich niet volledig als man of vrouw identificeren. Onder jongeren zou dit percentage nog vele malen hoger liggen. 

Rekening houden
Belangenvereniging NNID is blij met de nieuwe categorie op het paspoort. Beleidsmedewerker Bente Keulen hoopt dat bedrijven in de toekomst eveneens meer rekening zullen houden met non-binary mensen. "De NS gebruikt al ‘beste reiziger’, maar denk ook aan ‘beste bezoeker’, ‘beste Nijmegenaar’ of ‘geachte belangstellenden’.’’

Nederland is niet het eerste land waar inwoners kunnen kiezen voor een geslachtsloos paspoort. In India en Nepal is dat al langer mogelijk. In Pakistan is een non-binary identiteitskaart sinds 2017 een optie.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →