Rutte: onderste steen moet boven in zaak Khashoggi

Print
Rutte: onderste steen moet boven in zaak Khashoggi

Journalist Jamal Khashoggi zou zijn omgekomen bij een gevecht op het Saudische consulaat in Istanbul. Afbeelding: AFP

Premier Mark Rutte wil dat "de onderste steen boven komt" over de dood van Jamal Khashoggi. Nederland sluit zich aan bij de oproep van Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk om snel duidelijkheid te geven.

Rutte zei dat zaterdag in Kopenhagen, waar hij een bijeenkomst over duurzame ontwikkeling bijwoont. Rutte noemde de dood van de journalist "een ongelofelijk trieste zaak". Wel zei hij dat het "op zichzelf goed is dat er eindelijk enige duidelijkheid is verschaft door Saudi-Arabië."

Gevecht
De autoriteiten van Saudi-Arabië hebben toegegeven dat Khashoggi is omgekomen. Dat zou zijn gebeurd bij een gevecht op het Saudische consulaat in Istanbul. Tussen het verdwijnen van Khashoggi en de mededeling van Saudi-Arabië zaten zo'n twee weken. De journalist was een fel criticus van de Saudische machthebber, kroonprins Mohammed bin Salman, en woonde in de Verenigde Staten.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →