Bezoekjes aan 'Nachtwacht' in Zonneberg wijken voor vleermuizen

Print
Bezoekjes aan 'Nachtwacht' in Zonneberg wijken voor vleermuizen

Terwijl een restauratie-medewerkster bezig is met herstelwerk vergapen bezoekers zich aan de replica van de Nachtwacht in de grot van de Zonneberg. Afbeelding: Jean Pierre Geusens

Er is veel belangstelling voor bezoek aan de restauratie van de replica van de Nachtwacht op een mergelwand van de grotten in de Zonneberg. Rondleidingen en het herstelwerk worden eind oktober stilgelegd vanwege de winterslaap van de vleermuizen in de grot.

Maaastricht Marketing, dat de rondleidingen verzorgt, overweegt om in het voorjaar van 2019 opnieuw wandelingen langs de restauratie te organiseren. De winterslaap van vleermuizen in de grot duurt ongeveer tot maart-april.

Het eerste bezoek van publiek aan de restauratie was donderdag 18 oktober volgeboekt. De tweede rondleiding van donderdag 25 oktober is ook volgeboekt.

Bekrast
De Maastrichtse kunstenaar Jules Sondeijker vervaardigde ruim honderd jaar geleden een replica van de Nachtwacht van Rembrandt op ware grootte op een mergelwand van de grotten in de Zonneberg, onderdeel van de Sint Pietersberg. De met houtskool aangebrachte tekening in de grot is in de loop der jaren ernstig verweerd, beschadigd en bekrast.  

Natuurmonumenten en Maastricht Marketing hebben vorig jaar het plan opgevat om het kunstwerk te laten restaureren. De kosten van de restauratie worden deels mede gedragen door het Elisabeth Strouven Fonds, Stichting Recreatief Berglopen en DSM.

De restauratie wordt uitgevoerd door Stichting Restauratie Atelier Limburg (SRAL). Het gerenommeerde atelier dat in de Wiebengahal naast het Bonnefantenmuseum huist, is één van de grootste restauratie ateliers van Nederland.

 

 

 

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →