Ravage bij Plus na plofkraak in Geleen

Print
Ravage bij Plus na plofkraak in Geleen

Zo zag het eruit in de Plus na de plofkraak. Afbeelding: Sjef Vijgen

Geleen - Waarom de daders van de plofkraak zaterdagochtend bij winkelcentrum Zuidhof in Geleen het op de pinautomaat van ABN AMRO hadden voorzien en die van de Rabobank er vlak naast ongemoeid hebben gelaten? De coördinator van de getroffen bank heeft geen idee.

Is die pinautomaat van de Rabo misschien beter beveiligd? "Weet ik niet. Ik ken de beveiliging van de Rabobank niet", zegt de coördinator. Hij kan of wil ook niet vertellen of de daders geld mee hebben genomen. Hij weet alleen dat het een plofkraak was. Maar of dat met een explosie gepaard ging? "Geen idee."

Dat het om een ontploffing ging blijkt wel uit het feit dat de knal in de wijde omtrek, tot in Beek, was te horen. De meeste buurtbewoners rond de Jos Klijnenlaan zijn rond zes uur door de explosie wakker geworden.

Afgesloten
De politie heeft de eerste uren het volledige winkelcentrum gesloten gehouden. De winkels die het verst van de geldautomaat liggen, konden vrij snel hun deuren openen.

Als laatste was de Plus supermarkt aan de beurt, waar de pinautomaat met de rug tegenaan ligt. Deze winkel ging pas om een uur open. Dat kon pas nadat de brandweer en Explosieven Opruimingsdienst de winkel op explosieven hadden gecontroleerd.

Plus
Franchisehouder Sjef Vijgen laat de ravage die hij zaterdagochtend in de winkel op zijn telefoon zien. Toen de brandweer en Explosieven Opruimingsdienst de supermarkt op explosieven hadden doorzocht en de zaak hadden vrijgegeven, is het personeel snel gaan opruimen. Het koelrek met zuivel is door de explosie zeker een meter verschoven. Vijgen heeft alles zo goed mogelijk opgeruimd, de zuivelkast en de broodkratten staan achter rood-wit lint. Vanaf een uur konden weer normaal boodschappen worden gedaan, ofschoon de winkelwagentjes met daarachter het politielint een vreemde aanblik gaven.

Zes jaar geleden is Vijgens winkel ook al door een plofkraak getroffen. Hij gaat de beveiliging niet aanpassen, zegt hij. "Hier is niet tegenop te beveiligen. Er zit een dikke stalen wand tussen de pinautomaat en de winkel en nog is die wind een heel stuk naar voren geschoven." De schade gaat hij op de verzekering van ABN AMRO verhalen.

Tweede keer
Het is voor de tweede keer in korte tijd dat plofkrakers weer toeslaan in Limburg. Afgelopen week was het raak in Weert. De afgelopen jaren leken de daders juist te zijn uitgeweken naar het buitenland.

Lees ook: Onderzoek naar explosieven bij opgeblazen pinautomaat Geleen

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →