Riyad: Saoedische rechter zal zaak-Khashoggi bekijken

Print
Riyad: Saoedische rechter zal zaak-Khashoggi bekijken

Journalist Jamal Khashoggi zou zijn omgekomen bij een gevecht op het Saudische consulaat in Istanbul. Afbeelding: AFP

Journalist Jamal Khashoggi is overleden op Saoedisch grondgebied en een Saudische rechter zal de zaak behandelen als alle procedures zijn afgehandeld. Dat meldt de minister van Justitie van Saudi-Arabië in een verklaring verspreid door staatspersbureau SPA.

Eerder vandaag erkenden de Saoedische autoriteiten dat Khashoggi dood is. Hij zou op 2 oktober zijn overleden op het consulaat in Istanbul, nadat een gevecht was uitgebroken tussen hem en mensen die hij daar ontmoette. Achttien Saudi's zijn gearresteerd in verband met het onderzoek.

Onderzoek
Frankrijk eist een ‘grondig onderzoek’ naar de dood van Khashoggi. Volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian laten de verklaringen van Riyad (synoniem voor de Saoedische regering) over de zaak ‘veel vragen onbeantwoord’.  

"Ze vereisen een grondig en zorgvuldig onderzoek om alle verantwoordelijkheden vast te stellen en degenen die verantwoordelijk zijn voor de moord op Jamal Khashoggi de gelegenheid te geven zich te verantwoorden voor hun daden," zei hij zaterdagmiddag in een schriftelijke verklaring.

Relatie Westen
De verdwijning van Khashoggi, die schreef voor onder meer de Washington Post, heeft de relatie tussen Saoedi-Arabië en het westen onder druk gezet. Minister Wopke Hoekstra van Financiën heeft zijn deelname aan een investeerdersconferentie volgende week in de Saoedische hoofdstad Riyad geannuleerd. 

Diverse andere gasten, onder wie de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire en de Britse minister van Handel Liam Fox, hadden al laten weten niet te zullen afreizen naar Saoedi-Arabië. Premier Mark Rutte wil dat ‘de onderste steen boven komt‘ over de dood van Jamal Khashoggi. Nederland sluit zich aan bij de oproep van Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk om snel duidelijkheid te geven. 

Verloofde
Khashoggi’s verloofde Hatice Cengiz plaatste zaterdagmiddag op Twitter een afscheidsbericht voor haar overleden geliefde. "Ze hebben je lichamelijke aanwezigheid uit mijn leven genomen. Maar je mooie lach zal voor eeuwig in mijn ziel blijven. Mijn liefste #jkhashoggi."

Lees ook: Rutte: onderste steen moet boven in zaak Khashoggi