Feestelijk voorproefje met biologische wijnen

Print
Elke week struint De Limburger recepties, premières en presentaties af op zoek naar een vleugje society en gezelligheid. Dit keer: borrelen bij Pierre Ache Wijnen in boekhandel Dominicanen in Maastricht.

Als bij het selecteren van een wijn spontaan een glimlach op zijn gezicht verschijnt, weet Peter Hekers dat hij weer raak zit. De Maastrichtenaar startte in 2007 samen met zijn vrouw Lisanne Pierre Ache Wijnen en importeert wijnen uit de oude wijnwereld: Frankrijk, Italië, Spanje, Duitsland, België, Oostenrijk. Met als nieuwe loot aan de stam Slovenië. Uitsluitend biologische en biodynamische gemaakte wijnen.

Filosofie
"Simpel gezegd houd je bij biologische wijnen rekening met bodem en plant en bij biodynamische ook nog eens met de kosmos. Met de stand van de zon en de maan. Volgens de filosofie van Rudolf Steiner, de grondlegger van de biologisch-dynamische landbouw.” Dat levert volgens Hekers karaktervolle wijnen op - "zuiver en perfect op lengte”- die hij onder meer aan  sterrenrestaurants als Parkheuvel in Rotterdam en De Lindehof in Nuenen levert.

Gratis proeven
Om ook zijn particuliere klanten kennis te laten maken met de nieuwste wijnen in zijn assortiment houdt Hekers twee keer per jaar een proeverij. Eén in het voorjaar en éen in het najaar met de feestdagen in aantocht. Zaterdag was het weer zover en mochten ongeveer tachtig gasten  in de Maastrichtse Boekhandel Dominicanen gratis proeven uit een selectie van veertig wijnen. Van wit naar rood en van  ‘subtiel’ naar ‘krachtig’. Met name de Luretta-wijnen van  Lucio Salamini uit het Italiaanse Gazzola prikkelden de smaakzintuigen, waarbij de Australische bassiste Helen Svoboda er nog een schepje bovenop deed door ook nog eens het oor te strelen.