Nieuwe outfit voor moderne toekomst Maas- en Neergalm

Print
Nieuwe outfit voor moderne toekomst Maas- en Neergalm

Afbeelding: VIA Leudal

Zangvereniging Maas- en Neergalm uit Neer viert feest. En om de toekomst met fris gemoed in te gaan, is ook gekozen voor een nieuwe outfit.

Werd onlangs nog gevierd dat de St. Martinuskerk in Neer een opknapbeurt heeft gekregen, zondag is het de beurt aan zangvereniging Maas- en Neergalm uit Neer om feest te vieren. Niet alleen omdat ze hun 135-jarig jubileum vieren met een concert in de kerk, maar ook omdat ze zichzelf in een nieuw jasje hebben gestoken. Alhoewel, het jasje ontbreekt juist.

"Qua muziek zijn we al jaren bezig met vernieuwing, steeds minder klassieke muziek bijvoorbeeld. Dit leek ons een goed moment om ook een nieuwe outfit te presenteren”, vertelt voorzitter Loek Halferkamps. Niet meer strak in het pak, maar gewoon een keurige broek en blouse. Het oogt moderner. Voor officiële gelegenheden trekken we natuurlijk wel nog het pak aan.”

Aanwas
Halferkamps erkent dat vernieuwing, ook in de uiterlijke vorm, noodzakelijk is, wil het koor nog een lange toekomst tegemoet gaan. "Op dit moment hebben we 41 leden. Aanwas is nodig, anders weet ik niet of we over tien jaar nog wel bestaan. Ter vergelijking, in 1984 waren er zo’n tachtig leden. We hebben inmiddels een ledenwerfcommissie in het leven geroepen die bekijkt op welke manieren we mensen kunnen interesseren voor het koor en hoe andere koren dat doen. Zo hopen we dat we in Neer uiteindelijk ook weer nieuwe leden weten te vinden.”

Volgens Halferkamps biedt een jubileumconcert zoals dat zondag wordt gehouden een mooie kans voor mensen om te zien hoe leuk het zingen in een koor kan zijn.

"Niet alleen de concerten, maar ook de repetities zijn altijd gezellig. We zoeken in eerste instantie mannen tussen de 40 en de 60 jaar oud. Mannen die in plaats van voor de televisie te hangen het leuk vinden om twee uurtjes met ons te repeteren en te zingen. En de meesten kunnen het ook, ik heb zelden meegemaakt dat iemand echt niet kan zingen. De meeste stemmen vallen altijd wel in het koor in te passen.”

Kozakkenkoor
Tijdens het jubileumconcert zingt Maas- en Neergalm niet alleen. Het in authentiek Russische kleding gestoken Maasland Kozakkenkoor uit Grevenbicht geeft ook acte de présence. Daarnaast zal zangeres Ellen Valkenburg samen met het koor enkele stukken ten gehore brengen. Halferkamps: "We hebben er veel werk en aandacht aan besteed, dus we hopen dat de kerk zondag vol zit. En wie weet zijn er mannen die zich vervolgens melden om mee te zingen.”

Het jubileumconcert vindt plaats op 21 oktober om 14.00 uur in de St. Martinuskerk in Neer. Entree 5 euro.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →