Hoe teel ik wiet? De officiële opleiding...

Print

Afbeelding: REUTERS/Carlos Osorio

Brendan van den Beuken, video- en fotoredacteur van De Limburger, legt elke week een foto onder het vergrootglas. Hij zoekt naar het andere verhaal achter bijzondere of actuele foto’s. Hij beschrijft wat hij ziet wanneer hij langer naar een foto kijkt.

Op de grote witte tafel staan de plantjes in het felle licht. De zwarte slangetjes lijken op een infuus. De man links in het midden heeft een kastje vast waarmee hij dit infuus kan bedienen. Iedereen heeft laboratoriumkleding aan. Schoenen en haren ingepakt en vier personen dragen een mondkapje. De kleding is niet om de personen te beschermen, maar de plantjes tegen deze mensen. Het is een steriele ruimte. Er zijn geen ramen en aan het plafond hangt een luchtfilteringssysteem. Duidelijk een laboratoriumomgeving. Wat zou er zo bijzonder zijn aan de plantjes?

Een van de heren bekijkt een plantje van dichtbij, met zijn neus er bovenop. Of zou hij ruiken aan de plant? Voor velen een herkenbare lucht… wiet.

Opleiding
De foto is genomen in het Niagara College in Ontario, Canada. Een ‘college’ is toch een school? Dat klopt. Sinds de start van dit schooljaar heeft Niagara College een nieuwe studie richting; Commercial Cannabis Production, een soort post-hbo-opleiding voor commerciële wietteelt. De studenten krijgen onder andere les in gewasgroei, voeding, ongediertebestrijding, onderzoek en ontwikkeling, verpakken en kostenproductie-analyse.


Nieuwe markt
Het medicinaal gebruik van cannabis was al legaal in Canada en sinds deze week is recreatief gebruik ook toegestaan. Voor de legale commerciële telers is dit natuurlijk een enorme nieuwe markt en daarvoor is goed opgeleid personeel nodig. ’s Werelds grootste cannabisproducent Canopy Growth is een samenwerking aangegaan met Niagara College. Samen hebben ze een lesprogramma ontwikkeld en er zijn 24 studenten uit de 300 aanmeldingen geselecteerd die de nieuwe opleiding mogen gaan volgen.

Zwarte markt
Door het legaliseren van cannabis hoopt de regering de zwarte markt uit te schakelen. Maar er is ook veel protest tegen deze wetswijziging. Veel legale wietwinkels ervaren dit als oneerlijke concurrentie en moeten hun vraagprijs verlagen. Volgens de brancheorganisatie is het vreemd dat de regering tachtig miljoen uitgeeft aan anti-rookcampagnes, en aan de andere kant achthonderd miljoen investeert in legale wietteelt.

Toen ik de foto zag, moest ik meteen denken aan de tekst: “Dit is een lied over een plant, een groene plant, een mooie plant, een welriekende plant, een grote, een sterke, ja, een nuttige plant. Het gaat over de Cannabis Sativa Hollandica….Oftewel….Nederwiet.”

In dit liedje van de band Doe Maar werd in 1980 al precies - stap voor stap - uitgelegd hoe je thuis wiet kunt telen. Daar heb je geen post-HBO opleiding voor nodig…

Voor de hele thuisteelttekst:


>> Reageren? brendan.vandenbeuken@delimburger.nl