‘Aflossingsvrije hypotheek bij één op de tien een groot gevaar’

Print
‘Aflossingsvrije hypotheek bij één op de tien een groot gevaar’

Foto ter illustratie. Afbeelding: ANP

Circa 200.000 van de 2 miljoen mensen met een aflossingsvrije hypotheek raken in ernstige problemen als hun inkomen in de toekomst daalt. Dat meldt de Vereniging Eigen Huis (VEH) na analyse van de eerste uitkomsten van de recent gelanceerde VEH-hypotheekscan.

Eigen Huis waarschuwt al geruime tijd voor de gevaren van de aflossingsvrije hypotheek. Na begin dit jaar al een peiling onder 1200 leden te hebben gedaan, lanceerde de belangenclub op 1 oktober een online scan, die inmiddels 56.000 maal is ingevuld.

De scan kwam samen met een grote voorlichtingscampagne door de banken om mensen met een aflossingsvrije hypotheek te wijzen op de risico's.

Pensioen
Het hypotheekbedrag kan met name een probleem worden na de pensionering, als het toekomstig pensioen lager is dan het huidige inkomen. 

De hypotheekrente kan dan hoger zijn, bovendien vervalt het voordeel van de renteaftrek. Huiseigenaren die hun hypotheek na dertig jaar willen verlengen komen dan niet door de leentoets bij de bank, waarna ze mogelijk hun huis gedwongen moeten verkopen.

Daling huizenprijzen
Overigens valt een aflossingsvrije hypotheek sinds 2011 niet meer af te sluiten. Desalniettemin hebben nog steeds 2 miljoen mensen op die wijze de aankoop van hun huis gefinancierd. Met name de periode tussen 2035 en 2038 is risicovol. Dan loopt voor liefst 700.000 huishoudens de aflossingsvrije hypotheek af en eindigt hun recht op hypotheekrenteaftrek.  

Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) zou dan zomaar kunnen dat honderdduizenden huizen tegelijk te koop komen, met een daling van de huizenprijzen ten gevolg.