Lokeren-trainer Maes opgepakt in Belgisch voetbalschandaal

Print

Lokeren-trainer Peter Maes. Afbeelding: AD/BELGA

In het onderzoek naar omvangrijke fraude in het Belgische profvoetbal heeft de politie trainer Peter Maes gearresteerd. Maandag werd de hoofdcoach van Lokeren verhoord en dinsdag moet hij voor de onderzoeksrechter verschijnen, meldt Belga.

Makelaar Dejan Veljkovic zit vast voor zijn rol in de matchfixing en witwaspraktijken. De arrestatie van Maes zou volgens Belgische media daarmee te maken hebben. Veljkovic is de zaakwaarnemer van de coach van Lokeren.

'Propere Handen'
Het federaal parket in België pakte begin deze maand in het kader van de operatie 'Propere Handen' 29 personen op. Het ging om onder anderen scheidsrechters, makelaars en (ex-)bestuursleden. Zo wordt coach Ivan Leko van landskampioen Club Brugge verdacht van het witwassen van geld. De politie voerde destijds ook een huiszoeking uit bij Lokeren.

Onderzoek
Het onderzoek begon eind vorig jaar omdat er concrete aanwijzingen waren van 'verdachte financiële handelingen' in de hoogste klasse. Door illegale activiteiten van sommige spelersmakelaars zouden commissies bij spelerstransfers, beloningen van spelers en trainers, en andere betalingen verborgen zijn gehouden voor de Belgische overheid. Tijdens het onderzoek doken ook nog aanwijzingen op van mogelijke beïnvloeding van wedstrijden in het seizoen 2017-2018.

Het Belgische parket heeft tot nu toe twintig mensen aangemerkt als verdachte.

Lees ook: Van Veldhoven over Belgisch schandaal: ‘Tijd voor grondige zuivering’