Onverwachte ijsstorm legde in tien minuten heel Rome lam

Print

Een inwoner van Rome waggelt over enorme ijsblokken in een poging zijn auto te bereiken. Afbeelding: AD/AP

Er was wat regen voorspeld voor het weekeinde. Het werd een hagelinferno van tien minuten. Daarna herkenden de inwoners van Rome hun eigen stad niet meer.

Rome leek zondagavond en maandagochtend meer op een stad in IJsland in de winter dan op de hoofdstad van Italië. Zware hagel- en onweersbuien zorgden voor ijzige taferelen waarin automobilisten strandden in overstromingen met hagelblokken.

Dikke hagelstenen bedekten binnen tien minuten het plein voor het Pantheon in hartje Rome, automobilisten moesten elkaar later uit de ijzige blubber trekken. Blokken hagelijs gleden zelfs via de roltrappen de metro in. Reizigers sloegen op de vlucht. Het noodweer zorgde voor hallucinerende beelden op sociale media.

Code geel
Niet alleen voor de hoofdstad maar voor grote delen van het zuiden van het land gold ook gisterochtend nog tijdelijk code geel. Gewaarschuwd werd voor nieuwe hagelstormen en overstromingen in onder meer Abruzzo, Calabri, Lazio, Molise, Puglia en Sicilië. Waar de storm passeerde liet hij een spoor achter van omgevallen bomen, ondergelopen straten en kelders en vele gestrande automobilisten, vooral in Rome. Italiaanse boerenorganisaties spreken van een ramp voor de olijvenoogst. Die was al geteisterd door vriesweer in het voorjaar. De hagelstormen decimeerden het beetje oogst dat nog over was in de regio Lazio.

In Napels en Pescara bleven scholen gisteren gesloten. Noordelijker was minder schade al zag Milaan heel wat bomen sneuvelen en waren er belangrijke vertragingen op het vliegveld van Bologna.

Italiaanse meteorologen hadden na een heel zonnige week wel regen voorspeld voor het weekeinde maar dat de onweersbuien zo zouden huishouden, verraste toch menigeen.

Overstromingen
De stormen kwamen aanwaaien over Spanje. Ook op de Balearen, Corsica, Sardinië en in Zuid-Frankrijk was het op sommige plaatsen goed raak met overstromingen en veel overlast. Het lagedrukgebied dat voor deze hevige buien zorgde, trok maandag weg naar het zuiden. Dinsdag wordt alweer normaler weer verwacht en Rome rekent voor donderdag alweer op terrasweer met een zonnige 23 graden.