Zeker 4.000 varkens komen om bij uitslaande brand in Heusden

Print

Enorme brand in Heusden. Afbeelding: ED/Bert Jansen

Zeker 4.000 varkens en biggen zijn dinsdagochtend omgekomen bij een grote uitslaande brand in een varkensstal aan de Pannenhoef in Heusden bij Asten. De brandweer heeft door kordaat ingrijpen kunnen voorkomen dat twee andere stallen van het bedrijf in vlammen opgingen.

In deze stallen zaten in totaal 4.400 varkens. Of zij allemaal gered zijn, is nog niet duidelijk. 

De brandweer sloeg na de brand groot alarm en rukte uit met vier blusvoertuigen en twee hoogwerkers. Voor de aanvoer van extra bluswater werden bovendien extra watercontainers geregeld. "De voertuigen rijden voortdurend op en neer", zegt een verslaggever ter plekke. De brandweer verzoekt aanwezigen de hulpdiensten alle ruimte te geven. 

Een medewerker van het bedrijf hoorde een explosie voorafgaand de brand, meldt de eigenaresse tegen het ED. Hierop ontstond direct veel rookontwikkeling. Grote zwarte rookpluimen zijn tot in de verre omgeving te zien. Veiligheidsregio adviseert omwonenden ramen en deuren te sluiten. De rook trekt niet over de nabijgelegen A67, wel over de N279 maar die hoeft daarvoor niet te worden afgesloten.

Compleet verwoest
Er zijn bij de brand geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen. De stal waar het vuur uitbrak is compleet verwoest. Medewerkers van netbeheerder Enexis zijn ter plekke en hebben de elektriciteit afgesloten. Volgens het waterschap is er voldoende water om het vuur te bestrijden.

De eigenaresse van de stallen is aanwezig en laat weten zeer aangeslagen te zijn door het overlijden van de varkens. "Dit is een groot drama", luidt haar eerste reactie. Haar bedrijf verzorgt ten minste 8.800 varkens, waaronder veel biggen. 

Geschokt
De Dierenbescherming reageert op Twitter geschokt op de stalbrand in Heusden. "Afschuwelijk. Het risico van zoveel dieren in een stal: als het mis gaat, dan gaat het ook heel erg mis: 4.000 biggen omgekomen.“

Stalbranden
Volgens stichting Wakker Dier zijn er dit jaar al bijna 100.000 dieren omgekomen door stalbranden. De Dierenbescherming hoopt met een nieuw actieplan het aantal stalbranden sterk te verminderen.  Vorig jaar waren er maar liefst 47 stalbranden, en bij 28 daarvan kwamen dieren om het leven.

Een van de nieuwe maatregelen is het periodiek keuren van bestaande stallen voor kalveren, varkens en kippen. Het gaat hierbij om een keuring van de elektra, omdat kortsluiting vaak de oorzaak van brand is. Aan deze maatregel is al uitvoering gegeven via verzekeraars en private kwaliteitssystemen in de veehouderij. Inmiddels zijn enkele duizenden stallen gekeurd.

De inspanningen van de afgelopen jaren hebben echter nog niet geleid tot minder stalbranden en minder dode dieren. In 2016 waren er 49 stalbranden. Bij 26 daarvan kwamen dieren om het leven. En het jaar daarvoor telde 33 stalbranden, bij 15 daarvan kwamen dieren om.

"Voor boeren, dieren en omwonenden zijn stalbranden ronduit verschrikkelijk. Daarom staat het voorkomen van stalbanden bovenaan de prioriteitenlijst’', zei LTO Nederland-bestuurder en voorzitter van de stuurgroep Alfred Jansen eerder dit jaar nog.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen