Wilgenpoters en -tenen halen op Natuurwerkdag Hunsel

Print
Wilgenpoters en -tenen halen op Natuurwerkdag Hunsel

Afbeelding: VIA Leudal

Hunsel - Wie op zoek is naar wilgenpoters of takken of gewoon wil deelnemen aan een actieve buitenbezigheid, komt op zaterdag 3 november gewoon naar Hunsel.

Samen met de Activiteitencommissie Hunsel verzorgt IKL een dag voor jong en oud en ondertussen maken ze het landschap mooier.

 

Nieuwe knotbomen

Van eigenaar Natuurmonumenten mogen takken en stammen die vrijkomen gratis meegenomen worden. Door de poters in de grond te drukken groeien er nieuwe knotbomen uit. Wilgentakken zijn prima geschikt om schuttingen te vlechten. Staan de takken in de grond dan groeien ze vaak gewoon door. Als ze boven de grond gevlochten worden, blijven ze wel tien jaar goed. Vroeger werden de tenen gebruikt om manden te vlechten. Achter de witte vlakken van oude Zuid-Limburgse vakwerkboerderijen zit onder het leem een geraamte van wilgenvlechtwerk.

 

Mooi aanzicht

Knotwilgen op het perceel aan de rand van het dorp geven een mooi doorzicht naar het dorp. Door het jarenlange knotten zijn ze gegroeid in knoestige stammen waar spleten en holten in zitten. Daarvan maken weer tal van dieren gebruik die er zich graag verschuilen. Zo lijken steenuiltjes zich bijzonder thuis te voelen in knotwilgen.

 

Iedereen welkom

Iedereen is welkom om mee te helpen (kinderen ook, onder begeleiding). Het is belangrijk om op tijd aanwezig te zijn. De activiteit begint stipt om 13.00 uur en duurt tot 16.30 uur. Werkkleding en stevig schoeisel wordt aangeraden. Voor geschikt gereedschap wordt gezorgd. Meer informatie en de mogelijkheid tot opgave kan via www.natuurwerkdag.nl.

Hout dat na de Natuurwerkdag overblijft, wordt op de Sintemertehoop van Hunsel gestapeld die op 10 november aangestoken wordt.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen