Wel schuldig, maar geen straf voor hoogbejaarde spookrijder

Print
Wel schuldig, maar geen straf voor hoogbejaarde spookrijder

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

De 90-jarige Roermondenaar Jozef S., die in oktober 2016 in Maasbracht een ongeluk veroorzaakte waarbij een 56-jarige motorrijder om het leven kwam, krijgt daarvoor geen straf.

Volgens de rechtbank veroorzaakte S. weliswaar gevaar op de weg door op de verkeerde weghelft terecht te komen, maar kan hem dat niet verweten worden omdat hij een black out had. Er volgde ontslag van alle rechtsvervolging, waarbij het feit wel bewezen is, maar de verdachte niet strafbaar is.

Symbolisch
Tegen de man was twee weken geleden een boete van 3000 euro geëist en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden. Ook vroeg het Openbaar Ministerie om een ontzegging van de rijbevoegdheid voor een jaar. Dat was vooral symbolisch bedoeld omdat de man na het ongeluk zijn rijbewijs vrijwillig heeft ingeleverd.

Dood
S. reed op die bewuste dag over de Rijksweg in Maasbracht toen hij door onbekende oorzaak op de verkeerde weghelft terecht kwam. Daar kon een automobilist hem nog ternauwernood ontwijken, maar een motorrijder botste frontaal op de auto. De 56-jarige motorrijder was op slag dood.

Waarom S. op de verkeerde weghelft terecht kwam kon hij twee weken geleden in de rechtbank niet aangeven. De hoge leeftijd van S. zorgde ervoor dat het OM geen celstraf dan wel een werkstraf kon eisen, omdat hij daar vanwege zijn leeftijd niet geschikt voor is.

Lees ook: Hoogbejaarde spookrijder herinnert zich niets van fataal ongeluk

 

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →