‘Fusie’ bibliotheken lijkt afgeketst

Print
‘Fusie’ bibliotheken lijkt afgeketst

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

Scheulder - De aansluiting van vijf bibliotheken in het Heuvelland bij Maastricht is (voorlopig) afgeketst. De datum van 1 januari is onhaalbaar geworden, omdat de aanbesteding (volgens Vaals) is mislukt.

De samenwerking van de bibliotheken van Valkenburg, Vaals en Eijsden-Margraten met Centre Céramique in Maastricht is onzeker. Ze moet sowieso uitgesteld worden.

Bezuinigingen
De Stichting Heuvelland Bibliotheken bestaat sinds 2006. Ze omvat vijf bibliotheken (Eijsden, Margraten, Berg en Terblijt, Valkenburg en Vaals), maar kwam in de problemen door bezuinigingen. Eijsden-Margraten en Valkenburg geven nog elf euro per inwoner, Vaals zelfs slechts negen euro per jaar. Daardoor zijn nog maar 3,2 fte over, met zestig vrijwilligers.

Daarom is begin 2017 besloten in zee te gaan met Centre Ceramique in Maastricht. Formeel betreft het geen fusie, maar de inkoop van bibliotheekdiensten.

Uitstel
Er ontstond al uitstel van een jaar toen bleek dat een Europese aanbesteding nodig was. Nu blijkt dat de enige inschrijver niet voldoet aan een van de eisen uit het Programma van Eisen, in elk geval volgens Vaals, dat spreekt van een ‘ongeldige’ aanbesteding. 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen