Dit artikel is exclusief voor abonnees van De Limburger
Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >

Van papeters tot smulpapen

Het boek Luilekkerland is ontdekkingsreis door de keuken en is gebaseerd op vierhonderd jaar kookboeken. Afbeelding: uit boek Luilekkerland

Een smaakvolle en boeiende ontdekkingsreis door de keukens van vroeger. Dat is het boek Luilekkerland van Onno en Charlotte Kleyn. Asperges? In de 16de eeuw erotisch vermaak voor de rijken.

Verbijsterd en verrukt waren Matthijs van Nieuwkerk en topkok Robert Kranenborg toen René Brienen hen in 2015 liet proeven van zijn ham met asperges en Maasduinhooi. Die had de Wellse kok bereid in zijn Limburgse ‘toverdoos’: een oude hooikist, waarin de ham en asperges als authentiek slow food hadden gegaard.

"Wat een nouveauté, wat een briljante vondst”, werd er door het tweetal geroepen. Een andere ‘nieuwigheid’, waar velen zich nu aan overgeven ...