NASA treft op Antarctica perfect rechthoekige ijsberg aan

Print
NASA treft op Antarctica perfect rechthoekige ijsberg aan

Afbeelding: NASA

Wetenschappers van NASA hebben op de zuidpool een opmerkelijk fenomeen gespot. Tussen een chaotische wirwar van drijvend ijs, zagen ze plots een perfect rechthoekige ijsberg drijven. Het lijkt misschien op een geheime militaire basis of iets anders mysterieus, maar volgens kenners is het puur natuur.

De foto werd gemaakt tijdens NASA’s IceBridge-project. Daarbij worden de poolgebieden jaarlijks vanuit de lucht gefotografeerd en in kaart gebracht om te zien hoe de gigantische ijsplaten en het zee-ijs zich door de jaren heen ontwikkelen.

Perfect
Deze perfect rechthoekige ijsberg dobberde rond in de buurt van de Larsen C-ijsplaat, een berg van 150 kilometer lang en 55 kilometer breed die vorig jaar losscheurde op de zuidpool en onlangs begon weg te drijven.

Snoeien
Dat de ijsplaat zo mooi afgelijnd is, komt niet omdat iemand het ijs heeft zitten snoeien. "Wellicht is ze nog maar recent afgebroken van een groter geheel”, vertelt Kelly Brunt van de universiteit van Maryland. "Onder invloed van de wind en de zee zal het strakke lijnenspel van deze plaat snel minder scherpe vormen aannemen.” 

De grootte van de plaat is niet gemeten en is alleen op basis van een foto moeilijk in te schatten, maar Brunt vermoedt dat ze minstens 1,6 kilometer breed is.

Nagel
Het gaat dus om een natuurlijk fenomeen; er is zelfs een naam voor. Dit soort objecten worden tafelijsbergen genoemd. Brunt vergelijkt de groei ervan bij de BBC met de groei van een nagel, die er op een gegeven moment afvalt. Zo rechthoekig als nu is een tafelijsberg vermoedelijk zelden gezien.